Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 13. – 19.4.2015.

Large large 2074d
Subota
11.04.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Književna konferencija, César Aira (Fraktura)
Junak romana je César, književnik, prevoditelj, ludi znanstvenik i specijalist za kloniranje – sve to u istoj osobi. Kad u venezuelskom gradiću riješi stoljećima staru zagonetku i pronađe piratsko blago, oslobođen egzistencijalnih briga što su dotad pratile njegovu književnu i prevoditeljsku personu, César se može posvetiti karijeri ludoga znanstvenika. Cilj je sve, samo ne jednostavan: valja mu zagospodariti svijetom, a plan kojim to namjerava ostvariti – stvaranje vojske intelektualnih genija – pokazat će se, ima fatalnu manu.

2. Blizina susreta, Joha Ugrin (Studio TiM)
Ovaj nas roman vraća u ratne devedesete i egzoduse naših žena u Italiju, na privremeni rad. Kao što danas govorimo o odljevu mozgova, tako se tih godina moglo govoriti o odljevu ženske radne snage. Njihovi su životi svedeni na kolotečinu: 15 dana u Italiji, 15 dana kod kuće, uvijek ista polazna postaja, uvijek ista dolazna postaja, ista pitanja, isti razgovori u istome vlaku… I dok je njihova egzistencija samo naizgled riješena, zemlja zahvaćena ratom grca u kaosu…

Poezija:
1. Crni molitvenik, Marko Tomaš (Algoritam)
'Očekujte neku vrstu opojne inicijacije u religiju ljubavi i smrti, 'ubojstvo u savršenom tangu'. Između korica čeka vas gol pjesnik razapet između slavoluka ljubavnoj čežnji i slavoluka 'smrtonosnoj samoći'. Sklonjeni negdje daleko od svih rovova, nacizama, parola, trgovačkih centara i sapunica, naoružajte se i dobro našiljenom crnom olovkom za suradnju s pjesnikom, jer, budite sigurni, čeka vas ugodan posao potcrtavanja naglo pronađenog smisla, užitak u atmosferi i uvidima vješto artikuliranima u začudne, minimalističke iskaze i sintagme.' (Dorta Jagić)

Publicistika:
1. Pravila nasljeđivanja, Claire Bidwell Smith (Naklada Ljevak)
'Ova je memoarska proza optimistično i inspirativno štivo, no to nije knjiga koju je preporučljivo čitati na javnom mjestu ako ste od onih kojima je neugodno rasplakati se pred nepoznatim ljudima. Čitajte je u privatnosti vlastitog doma, uz kutiju papirnatih maramica nadohvat ruke, a kad dovršite čitanje prvi će vam instinkt biti da nazovete svoje najbliže da biste im rekli koliko ih volite.' (O Magazine)

Teen:
1. Glazbena kutijica, Norma Šerment (Algoritam)
Nika ima dvanaest godina i s majkom se nedavno doselila u novi kvart u kojem joj se baš ništa ne sviđa: okoliš je jadan, škola dosadna, a posebice je muči to što nema ni jedne prijateljice. No, kad slučajno upozna vršnjakinju Petru, sve se mijenja. Petra stanuje s mamom i malim bratom u istoj zgradi, a stan im je prepun čudnih kartonskih kutija nepoznata sadržaja. Što je u kutijama? U potrazi za pustolovinom djevojčice će jednu otvoriti i u njoj pronaći tajanstvenu glazbenu kutijicu ukrašenu neobičnim slikama i simbolima koji podsjećaju na egipatske hijeroglife.

2. Demon školske knjižnice, Morea Banićević (Algoritam)
Kad bismo pokušali odrediti žanr ovog romana, vjerojatno bi to bio avanturistično-fantastični roman za mlade, što je upravo jedna od njegovih najvećih kvaliteta. Naime, romana s takvom tematikom koje u nas pišu domaći autori nema već godinama. Napeta i vješto napisana priča o šesteročlanoj skupini prijatelja dvanaestogodišnjaka (četiri dječaka i dvije djevojčice) koja provodi naizgled uobičajen život ispunjen dječjim nestašlucima, prepirkama, prijateljstvom i prvim simpatijama zapliće se kad jedan od dječaka dobije kaznenu zadaću u kojoj mora opisati lik iz zadane knjige.

Ostalo:
1. Knjiga mudrosti, Michio Kushi (Planetopija)
Michio Kushi, jedan od osnivača pokreta makrobiotike, vizionar i borac za mir, možda je bolje od bilo koga tijekom prošlog stoljeća poznavao preobražajnu moć hrane te njezinu vezu sa zdravljem, okolišem i svjetskim mirom. Smatrao je da promjenom dnevnih navika, odnosno nenasiljem prema vlastitom organizmu, čovjek može ostvariti visoku kulturu življenja te da je to preduvjet nenasilnog suživota ljudi na Zemlji. Njegova je vizija potaknula važan pomak u promišljanju ljudskoga zdravlja te revolucionarne promjene i nove uvide u medicinu i ozdravljenje. S

Književna događanja:

U utorak dođite do Bookse gdje će na tribini 'Književnost, između' gostovati Mirela Priselac Remi.

Booksa Book Clubu možete se pridružiti u četvrtak. Razgovarat će se o knjizi Dvorio sam engleskoga kralja Bohumila Hrabala.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu