Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 14. – 20.4.2014.

Large 2074d
Subota
12.04.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Kad svjetlost nestaje, Eugen Ruge (Oceanmore)
Baka i djed, još uvijek uvjereni komunisti, vraćaju se iz Meksika u Istočnu Njemačku početkom 1950-ih kako bi pripomogli osnivanju nove države. Njihov sin vraća se iz drugog smjera – bio je emigrirao u Moskvu, odakle je prognan u Sibir. Dolazi sa ženom Ruskinjom u državu uronjenu u malograđanske vrijednosti, i sa sobom donosi nepokolebljivo uvjerenje kako se to može promijeniti. Unuk se u međuvremenu osjeća sve sputaniji u domovini koju nije birao i kreće na Zapad.

2. Ljubav u zraku, Jani Virk (MeandarMedia)
Protagonist je rastavljeni učitelj glazbe srednjih godina, samohrani otac, ljubitelj Santane i Marqueza, zarobljenik vlastite podvojenosti, sudbinski utemeljen u njoj, a jedina svijetla točka mu je kći Ula. Njegovi pokušaji ostvarivanja ljubavi u vrludanju od jednog tjelesnog iskustva sa ženom do drugoga, koji ga naposljetku dovode u meksički grad Tequilu, pokazuju se kao nešto nesigurno, poput ljubavi koja je u zraku, poput slutnje, privida.

3. Kuća sedam žena, Letizia Wierzchowski (Naklada Ljevak)
Brazilski bestseler Letizie Wierzchowski zbiva se za vrijeme Revolucije odrpanaca, poznatog povijesnog događaja iz 19. stoljeća u kojem se borilo za nezavisnost južnog Brazila, ukidanje ropstva i uvođenje republikanstva. Na početku rata revolucionarni vođa Bento Gonçalves odvodi sve žene iz obitelji na sigurnu hacijendu, gdje one sa zebnjom iščekuju kraj revolucije. U ovoj pripovijesti pojavljuju se i mnogobrojne stvarne historijske ličnosti.

Publicistika:
1. O zapadnjačkome terorizmu, Noam Chomsky, Andre Vitchek (Naklada Ljevak)
Ova je knjiga idealan uvod u političku misao Noama Chomskog, a poslužit će kao pravo osvježenje svima koji osjećaju nelagodu u vezi sa širom ulogom Zapada u svijetu. Teme i rasprave obuhvaćaju kolonijalizam i imperijalističku vlast, propagandu i medije, ostavštinu utjecaja Sovjetskoga bloka na suvremena zbivanja, Arapsko proljeće i slabljenje američke moći. Autori nude snažnu kritiku kolonijalnog naslijeđa, spominjući mnoge zemlje, među njima i Nikaragvu, Kubu, Kinu, Čile i Tursku.

Ostalo:
1. Muzejske publikacije za djecu i mlade, ur. Snježana Radovanlija Mileusnić (MDC)
Ova publikacija zauzima značajno mjesto u muzejskom nakladništvu zbog svojih specifičnosti i namjena. Prema riječima urednice i dugogodišnje voditeljice specijalne muzeološke knjižnice MDC-a mr. sc. Snježane Radovanlija Mileusnić, edukativna izdavačka djelatnost muzeja jedna je od najzahtjevnijih dionica u izdavačkoj djelatnosti muzeja, ali istodobno i jedna od onih kojima se pridaje najmanje pozornosti. Stoga je MDC objavio knjigu u kojoj su autori tekstova muzejski pedagozi i stručnjaci hrvatskih muzeja.

2. Muze, Jean-Luc Nancy (MeandarMedia)
Pluralnost iskona umjetnosti ne može se ni izbrojati, ni podvesti pod neko određujuće načelo. Ako postoji kakva transcendentalnost povezana s umjetnošću, onda je ona, prema Nancyu, imanentna beskonačnosti materijalnog i osjetilnog svijeta. Pogrešno je tvrditi da je umjetnost idealizirani ili apstraktni prikaz istine svijeta. Ona prije svega ima snagu svjedočenja svijeta, otvaranja svijeta u njegovoj jedinstvenoj mnoštvenosti ili mnogostrukom jedinstvu.

Književna događanja:

U utorak možete birati između razgovora ‘Libra Libera i suvremena kritička teorija’ u Booksi, promocije pjesničke zbirke ‘Uglavnom pridjevi’ Hrvoja Jurića u Ogrizoviću i programa Poezija u dvorištu koji će ugostiti Kemala Mujičića Artnama.

Dan poslije zaputite se do Močvare na program Književnost u Močvari kojeg osmišljava i moderira Robert Perišić a gosti će mu ovoga puta biti Željka Horvat-Čeč i Damir Karakaš.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu