Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 14. – 20.7.2014.

Large 2074d
Subota
12.07.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Tko preživi, pričat će, Seth MacFarlane (Algoritam)
Pitomome uzgajivaču ovaca Albertu Starku dojadio je težak život u Starom Panju, mjestašcu na američkoj granici gdje čovjeku očito sve i svašta može doći glave. Dvoboji točno u podne. Tučnjave u salunima. Zmije otrovnice. Kolera u pitkoj vodi. Vjetrom nošeni korov. Nešto zvano 'nogoprst'. Čak i odlazak u poljski zahod. Da, tko preživi Divlji zapad, pričat će, a Albert namjerava biti upravo taj. Neki smatraju da je zbog toga kukavica. Albert smatra da je riječ o čistom zdravom razumu.

2. Jato, Nicolás Poblete (Edicije Božičević)
Ovo je korski roman u kojemu skup glasova, svaki iz svoje perspektive i u prvom licu, pripovijeda o vlastitu životu i događajima koji ih na neobičan način povezuju. U središtu romana mladi je homoseksualac Cris, čiji roditelji, otac psihijatar i majka koja je u četrdesetoj godini odlučila upisati studij psihologije, ne odobravaju njegov način života. Nakon što ga skupina mladića brutalno pretuče na izlasku iz diskoteke i kada mezzosopranistica Liliana, koja je došla na studij u Santiago de Chile, nestaje, bit će prisiljeni pronaći put prema drugome.

3. Teorija o pandi, Pascal Garnier (Edicije Božičević)
Jedne nedjelje u listopadu, na kolodvor u malom gradu u Bretanji dolazi muškarac imenom Gabriel. Polako se uvlači u živote stanovnika, kuha im, pomaže, sluša ih, ispunjava im želje. No Gabrielova požrtvovnost do kraja romana preokrenut će se u surovo suočavanje s vlastitom životnom tragedijom. Teorija o pandi priča je o ljudskoj potrazi za srećom i posljedicama njezina gubitka, poetski krimić koji čitatelja do kraja drži u neizvjesnosti.

Poezija.
1. Mačke iz Delfa, Magnus William Olsson (MeandarMedia)
’Odnos jezika i tijela, i obrnuto, jest, kako ja to vidim, osnovno polazište poezije. Josif Brodski kaže da je 'poezija jezik u njegovoj najvišoj potenciji'. To je najbolja definicija poezije koju ja poznajem. Kad jezik znači najviše i/ili najmanje, kad zvuči najjače i kad je najtiši, kad je najapstraktniji i/ili najčulniji, komunikativan i/ili hermetičan itd. Ali ja bih toj definiciji dodao da je poezija uvijek i nužno jezik koji se prenosi tijelom, aktom. Pjesma, iz moje perspektive, nije isto što i tekst, ona se javlja upravo onda kad nešto činimo s tekstom. I to uvijek ovisi o tijelu.' (Magnus William-Olsson)

Publicistika:
1. Kako promijeniti svijet, Eric Hobsbawm (Naklada Ljevak)
Ova briljantna, zanimljiva i sveobuhvatna knjiga ne ostavlja nikakvu dvojbu o tome da je Karl Marx jednako velik mislilac danas kao što je bio prije dva stoljeća. Temi i marksizmu se prilazi i kritički: autor govori o pogledu na Marxa iz današnje perspektive, o odnosu Marxa i Engelsa, kao i o Marxovu pogledu na kapitalizam. Riječ je o vrlo važnoj knjizi u kojoj su prikazana različita razdoblja utjecaja marksizma na svijet i društva u kojima se oblikovao: do Prvoga svjetskoga rata, u eri antifašizma te njegovo značenje u recesiji i krizi.

Književna događanja, ako ih bude, pronaći ćete ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu