Page arrow

Rasknjižje, 16. – 22.3.2015.

Large rasknjizje
Petak
13.03.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Obećanja, J. Courtney Sullivan (Lumen izdavaštvo)
Evelyn i Gerald u braku su već četrdeset godina, ali neugodan razvod njihova sina unijet će razdor i u brak roditelja. Medicinski tehničar James veći je dio svoga braka proveo pokušavajući ispuniti očekivanja supruzine obitelji. Delphine je odbacila miran život u Francuskoj i odlučila slijediti srce u Ameriku, no ne može svaka romansa preživjeti svakodnevni život. Kate već deset godina živi s Danom, ali se zaklela da se nikad neće vjenčati.

2. Esther Waters, George Moore (Disput)
Ovo je najvažnije i najpoznatije djelo klasika irske književnosti Georgea Moorea, koje je odmah po objavljivanju postiglo velik uspjeh. Radnja se odvija u drugoj polovici 19. stoljeća, od ranih 1870-ih, i prenosi životnu priču glavne junakinje, mlade i pobožne žene iz siromašne radničke obitelji koja dobiva posao kao služavka kod imućne obitelji. Jedan od zaposlenika na imanju zavede je i, nakon što ona s njim zatrudni, ostavi je, a ona, unatoč svim unutarnjim i vanjskim otporima i nepovoljnim okolnostima, odluči podići dijete kao samohrana majka.

3. Osmica, Rumena Bužarovska (Algoritam)
Priče Rumene Bužarovske napisane su običnim, može se reći demokratskim vokabularom, onim srednjeg stilskog registra. Njezini likovi lijepo su se raširili po svim životnim dobima, od dječjeg do starijeg, a odreda se radi o ženama-pripovjedačicama ili pak pričama kojima su u fokusu ženski likovi. Likovi, ne samo ženski, iznimno su plastični, skulpture od riječi. Tajna njihove uvjerljivosti je u ljudskosti: upečatljivi su po svojim slabostima i nesavršenostima, po paketu osobnosti. Psihoportreti likova iscrtani su u nekoliko poteza, a svejedno raskošno.

Poezija:
1. Iz ateljea, Sanja Lovrenčić (Mala zvona)
'Naslov nove pjesničke knjige više je nego rječit i nudi lajtmotiv nekog izdvojenog prostora, odnosno specifičnog homogenog svijeta, cjeline obilježene jedinstvenim autorskim pogledom. Paralelizam s likovnim univerzumom naglašen je i time što su mnoge pojedinačne pjesme naslovljene tipičnim izložbenim, galerijskim, stručnim terminima, poput vedute i portreta, akta i marine, enterijera i diptiha. Likovna terminologija ili slikarska disciplina služe kao svojevrsna maska ili 'persona' autoričina sustava, kao vizualni korelativ naslućenoga.' (Tonko Maroević)

Publicistika:
1. Split za početnike, Renato Baretić i Ivica Ivanišević (Znanje)
Osim osnovnih izraza razumijevanja u Splitu, ovaj vodič upoznat će čitatelje i s mnogim drugim, Splitu svojstvenim pojavama, pojmovima i osobama. Saznat će što se zapravo događa kada Splićanin nekoga uvati u đir i kako se u slučaju da zapuše jugo najpametnije kloniti svih, posebice onih sa smiješkom na licu. Čitatelji će opaziti da su rubne pojave, fenomeni i osobe često dobili izdašniji prostor od događaja i aktera čiji je povijesni značaj nesumnjivo mnogo veći. Autori poručuju da su time samo htjeli upozoriti na činjenicu kako povijest jednoga grada nije skup činjenica o velikim i važnim zbivanjima te njihovim pokretačima: historija se događa i na sporednim kolosijecima života, pišu je i ljudi iz partera, s margine, mali i obični, baš kao i oni veliki i neobični.

Ostalo:
1. Holistička anatomija, Pip Waller (Planetopija)
Ova knjiga predstavlja autoritativnu studiju anatomije, fiziologije i patologije, ali cijelu raspravu autorica proširuje povezujući znanost o tijelu i razne oblike alternativnih pristupa zdravlju kako bi istražila način na koji ljudsko tijelo funkcionira – i način na koji stupa u interakciju sa svojim okružjem te kako to postojanje doživljava na emocionalnoj i duhovnoj razini. Temeljna znanstvena terminologija i detaljni opisi protkani su neformalnim, katkad humorističnim opažanjima, činjenicama i zamislima o životu. Mehanizmi, strukture i funkcije tijela istraženi su zajedno s načinom na koji se oni povezuju/odnose s duhovnim i energetskim paradigmama, emocijama i ekološkim načelima.

Književna događanja:

Prvog dana u tjednu nudi vam se promocija zbirke priča ‘Osmica’ hvaljene makedonske spisateljice Rumene Bužarovske.

Dan poslije možete birati između programa Poezija u dvorištu koji će ovoga puta ugostiti Marka Pogačara i promocije monografije ‘Dva arhitekta’ o Tomislavu Ćurkoviću i Zoranu Zidariću.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu