Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 16. – 22.7.2012.

Large 2074d
Nedjelja
15.07.2012.

Noviteti:

Proza:
1. Miris novog jutra, Kristan Higgins (Hena com)

Lucy Lang ne traži ništa spektakularno. Običnog, dragog, pristojnog muškarca. Nekoga tko će znati pošišati travnjak, okrenuti pile na roštilju, podučiti njihovu buduću djecu nogometu. I najvažnije od svega, traži nekoga od koga joj neće zaigrati srce... niti bilo što drugo. Mlada udovica Lucy nije spremna na još jedan gubitak. Ali život u kojem su joj jedino društvo mačak po imenu Debeli Mikey i njezina obitelj, mama i tete zvane Crne udovice, vlasnice pekare u kojoj i sama radi, više joj nije dovoljan.
2. Muškarci i dječaci, Tony Parsons (Profil)
Harry Silver živi savršen život. Ima lijepu ženu, troje divne djece i odličan posao kao producent kultne radioemisije Zaušnica Martyja Manna. Bliži mu se četrdeseti rođendan, a njegova bivša žena vraća se u London. I izgleda da će se Harry uskoro morati oprostiti s dobrim životom... Kad se njegov četrnaestogodišnji sin Pat preseli majci, Harryjeve nevolje tek počinju. Sin mu je otišao, njegovu suprugu Cyd uznemirio je povratak njegove bivše supruge, a radioemisija kojoj je producent uskoro izazove pravi skandal zbog čega će mu posao i karijera biti dovedeni u pitanje.
3. Dani duge, Antonio Skármeta (Disput)
Radnja ovog izrazito politički obojena romana smještena je u nedavnu čileansku prošlost, u posljednje godine vojnog režima, preciznije: u 1988. kad diktator Augusto Pinochet, uvjeren u vlastitu nedodirljivost, najavljuje održavanje plebiscita o produljenju svoje vladavine, a sve kako bi svijetu sebe prikazao 'demokratom' i Čile 'demokratskom' zemljom. Na tome tragu nakon petnaest godina potpunog monopola nad svim medijima opoziciji 'velikodušno' dopušta televizijsko emitiranje petnaestominutnog propagandnog filma kojim bi imali priliku kritizirati vlast i uvjeriti prestravljeni narod da glasuje protiv diktatora.
4. Žohar, Rawi Hage (Fraktura)
Neimenovani glavni junak napustio je ratom opustošenu bliskoistočnu zemlju i utočište pronašao u hladnome kanadskom gradu. On je izbjeglica, stranac koji pokušava pronaći smisao života u stranoj zemlji. Ali sa sobom je donio velike tajne – obiteljsku tragediju koju nije spriječio i mladost protkanu preživljavanjem u ratu. I dok luta snijegom zametenim ulicama, ulazi u imigrantske kafiće i odlazi na psihoterapiju, zaljubljuje se u prekrasnu djevojku Shoreh, također izbjeglicu s Istoka, te shvaća da mora postati netko drugi.

Publicistika:
1. Nemate vi pojma o mojemu djelu!, Douglas Coupland (Ljevak)
Douglas Coupland, napisao je sažetu biografiju teoretičara medija koja život i rad čovjeka kojim se bavi tumači iznutra. Kao kanadski sunarodnjak, Coupland je idealni kroničar nevjerojatnog proroka McLuhana čija se vizija globalnog sela – danas poznatog pod nazivom internet – ostvarila u 21. stoljeću. Kako to objašnjava sam Coupland, "Marshallov drugi klišej, 'globalno selo', svojevrsna je parafraza činjenice da su elektroničke tehnologije produžetak čovjekova središnjeg živčanog sustava i činjenice da će skupne neuronske poveznice našega planeta stvoriti jedinstvenu amorfnu, konfuznu, polusvjesnu metazajednicu koja funkcionira 24 sata na dan i sedam dana u tjednu."

Ostalo:
1. Žene nikada ne stare, Iaia Caputo (Planetopija)

Sve je počelo iglom u koju se konac nikako nije dao udjenuti. Iaia Caputo, poznata talijanska novinarka i spisateljica, shvatila je da stari. Polazeći od vlastitoga, ali i tuđih iskustava započela je preispitivanje fenomena starosti u životu žena. Usprkos postignućima feminizma, danas živimo u društvu koje cijeni mladost i ljepotu, a stručnost, iskustvo i postignuća manje su važni. Ženama koje su javne osobe ili na visokim položajima ne dopušta se nikakva nepravilnost, analizira ih se i kritizira, a oni koji se ne slažu s onime što govore ili čine često se okrutno, u nedostatku argumenata, obrušavaju na njihov izgled.

Izdvajamo:

1. Rajske ptice, Neven Ušumović
2. Odlaganje. Parezija, Andrej Nikolaidis
3. Tiket za revoluciju, Damir Avdić
4. Degustacija slobode, Davor Rostuhar
5. Kalendar Maja, Zoran Ferić
6. Elegantni svemir, Brian Greene
7. Mamasafari i ostale stvari, Olja Savičević Ivančević
8. Neka se veliki svijet vrti, Colum McCann
9. Lulu, oslobođena, Étienne Davodeau
10. Mačke Kopenhagena, James Joyce

Najave književnih događanja, ako ih bude, potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu