Page arrow

Rasknjižje, 19. – 25.1.2015.

Large 2074d
Subota
17.01.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Zagreb Noir, pr. Ivan Sršen (Durieux)
Otkako je 2004. krenula iz matičnog Brooklyna, u Noir ediciji sad već punoljetnog američkog nezavisnog izdavača Akashic Books izišlo je više od 60 naslova. I dok svoja izdanja uskoro trebaju dočekati gradovi poput Rio de Janeira, Jeruzalema, Bagdada, Bogote, Montreala, Stockholma…, u popis onih koji se kroz krimi priče najzanimljivijih autora suočavaju s vlastitom tamnom stranom sad se uvrstio i Zagreb.

2. Radetzky marš, Joseph Roth (Fraktura)
U taktu slavne Straussove koračnice, ironično, ali ne bez suosjećanja, Roth prikazuje ništa manje nego jedno carstvo, jedan svemir u nestajanju. Premda vidi i bilježi sve – vojarne i blato provincije, rezidencije i kavane Beča – u centru njegova zanimanja sudbina je triju generacija obitelji Trotta, a za Trotte sve počinje i završava s carem. Od djeda, koji je titulu baruna zaslužio na bojnome polju spasivši mladoga Franju Josipa, preko sina, koji pod Njegovim portretom služi kao činovnik, sve do unuka, koji za cara i vjedro vode gine početkom Velikog rata.

3. Bezbojni Tsukuru Tazaki i njegove godine hodočašća, Haruki Murakami (Vuković&Runjić)
Tsukuru Tazaki upoznao je ženu koja mu se istinski sviđa, ali da bi je mogao do kraja voljeti, mora se suočiti s vlastitom prošlošću i mračnom tajnom iz mladosti koja mu je odredila život. Uz zvukove Lisztove skladbe Godine hodočašća, otiskuje se na putovanje koje ga vodi u stvarne i imaginarne krajeve, u potrazi za rješenjem zagonetke i odgovorima na važna pitanja o ljubavi, prijateljstvu, strasti, gubitku i vlastitom identitetu.

4. Café Hyena, Jana Beňová (Hena com)
Roman je manje priča a više fragmentirana slika života dvaju neambicioznih parova kojima je Café Hyena omiljeno mjesto i sjedište za donošenje strategije preživljavanja. Likovi otkrivaju svoje karakterne crte kroz svoja zapažanja, sjećanja, refleksije te lucidne i duhovite komentare pa su, bez obzira na isprekidanu i nesustavno vođenu radnju, pred nama junaci čija stanja i razgovore razumijemo, i koji nam se brzo uvuku pod kožu.

5. Traktat o ljuštenju graha, Wiesław Myśliwski (Naklada Ljevak)
Ovaj roman svojevrsna je ispovijest glavnoga junaka koji, u monologu upućenom tajanstvenom došljaku tijekom jednoga dana provedenog u zajedničkom ljuštenju graha, svodi račun svoga života. Pritom opisuje traumatične doživljaje iz vremena rata, razdoblje mladenačkih iluzija i strasti, godine 'učenja i potucanja', traženje zarade u tuđini i sviranje saksofona te napokon – povratak u zemlju. Ovaj majstorski konstruiran roman u kojemu se prepleću vremenske perspektive pokušaj je pronicanja u skriveni smisao ljudske sudbine.

Publicistika:
1. Granice i sudbine, Predrag Matvejević (V.B.Z.)
Ova je knjiga nastajala u nelagodi: autor je pisao u inozemstvu o svojoj zemlji, u kojoj se vodio rat. Dio tekstova koji su ovdje sakupljeni bio je objavljen u domaćim i stranim glasilima, u prijevodu ili originalu, često i jednom i drugom. Većina ih je izišla, usprkos svemu, u nekoliko tomova koje su objavili razni izdavači, više strani nego domaći. Matvejević je gotovo svakoga mjeseca navraćao u domovinu, bivšu i sadašnju, da vidi i uvjeri se što se u njoj događa te o tome obavijesti strani i domaći svijet – bolji dio svijeta koji je dobronamjerno želio znati istinu.

Ostalo:
1. Čuda se događaju, Brian Weiss (Planetopija)
Dr. Brian Weiss je liječnik koji je hrabro i pionirski uveo iscjeljujuću moć sjećanja iz prošlih života u suvremenu medicinu. Radeći kao psihoterapeut te ponukan slučajevima svojih pacijenata počeo je istraživati reinkarnaciju i regresiju u prošle živote te kako to može pomoći iscjeljenju mnogih bolesti. U prošlim životima postoje sjećanja koja nam mogu poslužiti kao lekcije i put u smisleniji i hrabriji život. Ova je knjiga puna zapanjujućih istiniti priča iz njegove prakse.

Književna događanja:

Prvog radnog dana možete se pridružiti promociji knjige Franza Hammerbachera ‘Brodski dnevnik’ u Austrijskom kulturnom forumu.

Dan poslije navratite do Bookse gdje će na tribini Od korica do korica gostovati Viktor Ivančić i predstaviti svoju novu knjigu Radnici i seljaci.

U četvrtak vam se nudi promocija knjige ‘Loši lijekovi’ Bena Goldacrea u KIC-u.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu