Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 20. – 26.4.2015.

Large large 2074d
Subota
18.04.2015.

Noviteti:

Proza:

1. Disanje nemani, Đurđa Knežević (Fraktura)
Promocija monografije o radu lokalnoga kazališta poticaj je uspješnoj odvjetnici da se vrati u provincijski gradić u kojem je odrastala, a koji je odavno ostavila iza sebe i nikada ga se nije željela ni sjećati. Nijednu od svojih djevojačkih ljubavi, ni igranje nogometa, ni igranje u kazalištu, nije ostvarila – sputali su je i onemogućili roditeljski strahovi i prijetvorna sredina. Povratak u gradić djetinjstva natjerat će sve tajne onoga što ju je stvarno odredilo i obilježilo da isplivaju na površinu.

2. Nema se što učiniti, Korana Serdarević (Fraktura)
Nema se što učiniti. Ta sintagma gotovo savršeno opisuje stanje nacije: svi su odustali od svega, od svojih života, od ideja i ideala, no jesu li zbog toga naši životi stali, jesmo li pred krajem svijeta i postojanja ili postoji još poneko zrnce optimizma? Možemo li pronaći ono nešto što će nas održati na životu? Prvijenac već afirmirane autorice kratkih priča Korane Serdarević prepun je takvih malenih, ali važnih trenutaka.

3. Direktiva, Mathew Quirk (Lumen)
Mike Ford jednom je nogom u svijetu financija, a drugom u svijetu sitnih prevara. Mislio je da je kriminalnu prošlost ostavio iza sebe, no otkriva da je u krivu. Neposredno prije vjenčanja, od nepoznatih zločinaca počnu stizati prijetnje njegovim najbližima. Da bi ih spasio, mora pristati počiniti najdrskiju, najopasniju pljačku svih vremena, i ukrasti – komad papira. Na njemu je direktiva Savezne banke koja utječe na sva tržišta. Onaj tko se prije svih dokopa tog papira postat će pravi gospodar financija.

4. Zlatni Mjesec, Larí Marí (Hena com)
'Ovo je misteriozna i nevjerojatno dirljiva priča o inkasatoru koji se jedini od njegovih kolega usudio ući u kuću strave u kojoj je, spašavajući nijemu djevojčicu, spasio svoj život. Ovaj je teatar apsurda, koji se posve neočekivano pretvara u napeti psihološki triler, ispunjen vrlo kompleksnim karakterima uz pomoć kojih autorice suptilno ali vrlo sugestivno pokazuju što se sve događa kad duševna patnja izmijeni mnoge osobnosti.' (Nina Violić)

Publicistika:

1. Nietzsche, Stefan Zweig (Šareni dućan)
Više od stoljeća nakon smrti Nietzscheov 'lik i djelo' i dalje su itekako intrigantni, a popularnost kao da mu ne prestaje rasti. Samo u posljednjih desetak godina objavljeno je više od 500 monografija o njemu i njegovu djelu, no Zweigov esej iz 1925. godine ostaje poglavlje za sebe; on slavi dubinu, višeznačnost i hrabrost Nietzscheove misli. Zweig je filozofovoj 'borbi s demonom' posvetio potresne stranice koje nadaleko prekoračuju razinu pukog psihološkog portreta i koje nam otkrivaju najdublju povezanost osobnog i misaonog na Nietzscheovu duhovnom putu.

2. Vrtoglave godine, Philipp Blom (Fraktura)
Od nevjerojatne nade u novo stoljeće koju je utjelovio Svjetski sajam u Parizu 1900. do atentata na austrijskog nadvojvodu u Sarajevu 1914., povjesničar Philipp Blom ovo razdoblje istražuje godinu po godinu. Premijeri i seljaci, anarhisti i glumice, znanstvenici i psihopati susreću se na pozornici novoga stoljeća u ovom prikazu raskošnoga, nestabilnog doba na rubu katastrofe.

Za djecu:

1. Zimska potraga, Miroslav Kirin i Mingsheng Pi (Mala zvona)
Ovom slikovnicom renomirani pjesnik i prozaik Miroslav Kirin prvi put se okušava na području pisanja za djecu, prenoseći u tekst za najmlađe začudnost, ludičnost i invenciju kakve su prisutne i u njegovoj poeziji. Priča se zapliće pitanjem može li nešto što je lijepo postati dosadno. 'Samo' lijepo i 'stalno' lijepo očito može, čak i kad se radi o lijepom vremenu. Slikovnica kreće od lijepog i iskušanog prema željenom i novom. Čudo je smješteno u pogledu, ali i u sposobnosti da se zajedničkom akcijom – od mrava preko vjeverice, vuka i jelena, sve do ptica – pomaknemo od zatečenog prema drugačijem.

Književna događanja:

U utorak možete svratiti do Bookse na tribinu Strip-tease Matka Vladanovića na kojoj će gostovati Dalibor Talajić – Talaja, crtač brojnih Marvelovih super heroja, a možete i do Vinyl bara gdje će se predstaviti nova zbirka poezije 'Koliko sam puta okidala s boka' Suzane Matić.

Četvrtak donosi Noć knjige – što vam se sprema u Booksi možete vidjeti ovdje, a tu saznajte i što će se sve još događati u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu