Page arrow

Rasknjižje, 24. – 30.11.2014.

Large 2074d
Subota
22.11.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Istina o slučaju Harry Quebert, Joël Dicker (Fraktura)
Godine 2008. nova zvijezda newyorške književne scene Marcus Goldman boluje od bolesti pisaca. Ali kad, stisnut rokovima i očajan, lijek za kreativnu blokadu odluči potražiti u društvu svojega nekadašnjeg mentora, slavnoga američkog pisca Harryja Queberta, i ne sluti da ulazi u središte oluje koja će grad Auroru i njezina najpoznatijeg stanovnika dovesti na naslovnice svih američkih novina.

2. Dublin Noir, ur. Ken Bruen (Durieux)
Nećete ovdje naći mnogo irskih vilenjaka ili tradicijskih bubnjeva, bodhrana — i nitko neće podići uvis svoj zeleni šešir u znak pozdrava. 'Miran čovjek' je postao mračan, i još kako. Ako ništa drugo, ova će zbirka zabiti zadnji čavao u lijes irske karikature prodavača verbalne magle i slatkorječivih baljezgarija. U danima britanske okupacije biti izvan Dublina značilo je biti izvan civilizacijskog kruga. Ova je zbirka toliko daleko od toga perimetra da granicu ne možete ni vidjeti.

3. Poštar uvijek zvoni dvaput, James M. Cain (Šareni dućan)
Ovo je potresna ljubavna priča, smještena u kriminalistički žanrovski kontekst, čiji su glavni protagonisti ljubavnici s donjeg dijela društvene hijerarhije: Frank, nepopravljivi lutalica, koji ne razmišlja previše o budućnosti i Cora, kuharica-konobarica -domaćica, supruga Nicka, vlasnika zalogajnice-motela-benzinske pumpe. Već na prvi pogled upravo animalno privučeni, njih dvoje, na njezin poticaj, odluče ubiti Nicka. Nakon neuspješnog pokušaja Frank odlazi, ali tek nakratko, jer ne može, a i ne želi, boriti se protiv žudnje za Corom.

4. Vrata, Magda Szabó (Disput)
Nakon što se sa suprugom preseli u veći stan i odluči aktivirati nekoliko godina zamrznutu profesionalnu spisateljsku karijeru, mlada žena traži pomoć u kućanskim poslovima. Na preporuku prijatelja stupa u kontakt s Emerenc, neobičnom staricom koja će bitno obilježiti njezin život: radno izrazito učinkovita, ali svojeglava i ćudljiva Emerenc djeluje isključivo po vlastitom, često teško razlučivom poretku, namećući nov režim književnici i njezinu suprugu. Ako je spriječena preko dana, doći će po noći i obaviti svoja zaduženja; ponekad svojim poslodavcima ostavlja male darove.

5. Ocean na kraju staze, Neil Gaiman (Algoritam)
Ova knjiga tanak je svezak, ali dubok poput oceana. Ona priča o povratku u rodni kraj, o vožnji cestom koja je nekoć bila puka seoska staza… i o dosezanju mjesta gdje uspomene ostaju žive. Ovo nije dječja knjiga, ali razlaže načine na koje ono određuje i uvjetuje odrasle godine, no uvijek ostaje skriveno, nikad posve dokučivo, nikad posve spremno za oblikovanje u sjećanju. Možda zato što se u njemu kriju spoznaje o grozotama koje odrasli nipošto ne bi smjeli znati.

6. Okrutno ljeto, Bernard Jan (Dvostruka duga)
U društvu u kojem pojedinci ne prežu ni od čega kako bi se domogli moći i utjecaja, dok drugi poduzimaju apsolutno sve kako bi preživjeli, skupina skejtera s New Manhattana nastoji živjeti normalno. Ne obazirući se na klimatske promjene koje im pušu za vratom i hvatajući se odvažno ukoštac s brutalnim, krvavim zločinom koji im se neočekivano upleo u život, dvojica od njih – Alien i Victor – kreću u potjeru za istinom kako bi dokazali Michaelovu nedužnost, skrivajući tajnu koja bi mogla zapečatiti njihovo doba nevinosti.

7. Izborna šutnja, Drago Hedl (Naklada Ljevak)
’Pisac sjajno gradi zloslutnu atmosferu koja vodi do zločina u jednom malom gradu, tempo pripovijedanja i suzdržan stil odaju ozbiljnog majstora, a ambijent je novinarski precizno definiran. Mjesto događaja nije neki bezimeni grad u Panoniji, već Osijek, a postupak policije i pravosuđa točno, znalački opisan. Sve je tu stvarno, osim likova, koje stvarnost kontaminira pa postaju realni junaci jedne političke drame.’ (Denis Kuljiš)

Publicistika:
1. Subjekt kao Gost, Vjeran Zuppa (Durieux)
Dva pojma zauzimaju središnje mjesto u ovoj knjizi Vjerana Zuppe, uglednog pisca, esejiste, dramatologa i, nadasve, 'teatarskog čovjeka'. To su pojmovi subjekta i lika, koji tvore tematsku i problematsku okosnicu njegovih razmatranja ili, možda je bolje reći, njegovih diskurzivnih majstorija. Izbor baš tih pojmova nije nimalo arbitraran već je određen njihovim bitno konstitutivnim statusom u cjelini i pojedinostima teatarskog imaginarija. Iako su ti pojmovi od ključne važnosti i u drugim područjima racionalnog umovanja i estetskog stvaranja, od filozofske i znanstvene refleksije do raznovrsnih svjetova umjetnosti.

Književna događanja:

Prvog radnog dana u tjednu nude vam se dva književna događanja u Ogrizoviću – događanje Hrvatskog P.E.N. centra ‘Susjedstvo riječi: Zagrebačko tršćanski razgovori’ i tribina ‘Književnost i prisjećanje’ na kojoj gostuje Lovro Škopljanac.

Dan poslije navratite u Kino Europa na promociju nove knjige Drage Hedla ‘Izborna šutnja’.

Srijeda je dan promocije romana prvijenca Tanje Tolić ‘Zovem se nebo’ u Velvetu.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu