Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 27.4. – 3.5.2015.

Large 2074d
Nedjelja
26.04.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Kad su golubice nestale, Sofi Oksanen (Fraktura)
Iako mnogi njemački napad na SSSR vide kao dugo očekivanu priliku za osamostaljenje, ne misle svi Estonci da će im sloboda biti poklonjena. S ulaskom jedinica Reicha u zemlju dvojica rođaka izabrat će različite staze: Roland, koji se kao pripadnik Šumskoga bratstva borio protiv Crvene armije, nastavlja život u ilegali, a prevrtljivi Edgar napušta svoju nezadovoljnu suprugu Juudit, mijenja identitet i postaje gorljivi pristaša nacističkog režima...

2. Sinovi i ranjene duše, Alper Canıgüz  (Hena com)
Junak mu se zove Alper Kamu, a svaka sličnost s francuskim filozofom i piscem Albertom Camusom nije niti slučajna ni nenamjerna. Dapače, otkad nam se predstavi uvodnom filozofskom rečenicom: 'Pet je dob u kojoj osoba doseže zrelost, nakon toga slijedi propadanje', pred nama se otvara unutarnji svemir mudrog petogodišnjaka ispunjen apsurdno komičnim idejama i postojanim sarkazmom koji, dakako, nadilaze njegovu dob. Međutim, izvrnute perspektive i obilje duhovitih 'starmalih' dosjetki i jest najupečatljivije obilježje ove krimi-komedije.

3. Dora i Minotaur: Moj život s Picassom, Slavenka Drakulić (Fraktura)
U ovom romanu Slavenka Drakulić na osnovi Dorine pronađene bilježnice rekonstruira njezin život, njezinu patnju i radosti, život u kojem je ona bila važnim dijelom pariškoga nadreali­stičkoga umjet­ničkoga kruga. Paul Éluard, Jacques Lacan, Georges Bataille i mnogi drugi slikari, pjesnici i filozofi s kojima je Dora Maar prijateljevala dio su ovoga fascinantnog zapisa koji razotkriva njezinu intimu i ovisnost o Pablu Picassu, čovjeku koji je u svemu, od odbačene žice do svojih žena i ljubavnica, vidio samo materijal za svoje stvaralaštvo.

4. Istina i druge laži, Sascha Arango (Znanje)
Henry je uspješan pisac. Otmjen je, velikodušan i vrlo opasan. Henry je zapravo beskrupulozni hohštapler koji si je osigurao izrazito lagodan život. Njegova ljubavnica s njim je, na nesreću, zatrudnjela, a on bi sada sve morao reći svojoj ženi. No, mora li joj zaista priznati baš sve? To bi mu uništilo život. Jednostavnije bi bilo kada bi ljubavnicu eliminirao. Ali, upravo pri tom pokušaju Henry će učiniti nepopravljivu pogrešku.

5. Medvjeđi ples, Anders Roslund i Stefan Thunberg (Znanje)
Ovo je roman o najbezobzirnijoj, a istovremeno najinventivnijoj kriminalnoj bandi u Švedskoj, porijeklom iz bivše Jugoslavije. O pljačkašima banaka koji su se stvorili niotkuda. Ali i o obitelji, o bratskoj ljubavi koja je jača od svega, o očevima i sinovima. O stvarnosti koja postaje književnost. Pisana iz perspektive druge generacije imigranata – i to potomaka useljenika iz ranijeg vala dolaska u Švedsku, kada su ljudi iz ondašnje Jugoslavije bili jedna od najbrojnijih imigrantskih skupina u zemlji – knjiga je domaćem čitatelju zanimljiva jer pruža perspektivu 's druge strane'.

Publicistika:
1. Preživljavati usprkos, zbornik (Izvori)
Ovaj je zbornik posvećen velikom hrvatskom fizičaru, filozofu i humanistu Ivanu Supeku. Osim što je 2015. stota obljetnica njegova rođenja, povod je prvenstveno Supekova misao, kao i njegovo djelovanje, koje u trenutnim društvenim i kulturnim prilikama iznova postaje aktualno i važno. Stoga je zbornik zamišljen kao ekstrapolacija njegove misli kroz autorska propitivanja suvremenih trendova. Polazna je teza da je obnova humanizma zapravo i obnova kulture u njenom najširem smislu, onome što Supek naziva trinitas znanosti, umjetnosti i filozofije. Zato društvo, stremi li stvaranju čovjeka, kao idealiziranog nadindividualnog subjekta, ne smije pristajati ni na kakav redukcionizam ni jednog aspekta kulture, kao ni na raskidanje sinergističkih veza među različitim poljima.

2. Prema novoj animaciji, Mihaela Majcen Marinić (MeandarMedia)
'Knjiga Mihaele Majcen Marinić bit će od velikog interesa svim hrvatskim filmolozima i povjesničarima umjetnosti, filmskim i likovnim kritičarima, autorima animiranih filmova, studentima humanističkih znanstvenih i umjetničkih studija te širokoj javnosti koja se zanima za vizualne umjetnosti.' (dr. sc. Nikica Gilić)

Književna događanja:

Prvog radnog dana odšetajte do Ogrizovića na tribinu Filozofija uma – problem uma i tijela.

Dan poslije dođite do Bookse na tribinu Krnja književnost: Antropologija budućnosti i cyber kultura na kojoj će gostovati Emil Heršak, Maja Adžija i Krunoslav Nikodem.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu