Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 29.12.2014. – 4.1.2015.

Large 2074d
Nedjelja
28.12.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Melankolija otpora, László Krasznahorkai (Šareni dućan)
U ovoj knjizi, koju je kritičar New Yorkera James Wood nazvao 'komedijom apokalipse', neobični se događaji počinju nizati kad u provincijski gradić na jugu Mađarske dolazi zagonetna cirkuska skupina s golemim kitom koji privlači znatiželjnike i karizmatičnom nakazom Princom koji privlači nezadovoljnike... Osim intrigantnog zapleta, zahtjevnijeg će čitatelja privući autorova sugestivna, meandrirajuće duga rečenica.

2. Evanđelje po Mariji, Colm Tóibín (Naklada Ljevak)
Unatoč kultu koji se s vremenom razvio oko nje, Isusova mati nije osobito prisutna u evanđeljima. Isus priča priče i parabole o očevima ali ne i o majkama. Tu je priča o udovici, nešto savjeta Marti o važnosti kućnih poslova, ali o majkama, a osobito o svojoj majci, Isus ne govori gotovo ništa. Marija je sveta utroba koja ga je rodila, no on prema njoj ne pokazuje osobito zanimanje.

3. Čovjek koji je ubio Getúlija Vargasa, Jo Soares (Naklada Ljevak)
Ovo je fiktivna biografija srpsko-brazilskog anarhista Dimitrija B. Korozeca, školovanog atentatora i najopasnijeg terorista dvadesetog stoljeća u pokušaju: na putu do dostizanja tog prestižnog statusa omeli su ga vlastitih dvanaest prstiju, neshvatljiva nespretnost i loša sreća. Svejedno, barem u Soaresovom romanu, on je od 1914. do 1954. godine umješan u gotovo sve najslavnije svjetske atentate, počevši od ubojstva Franza Ferdinanda u Sarajevu. Ipak, Korozec bi u zadnjem trenutku uradio neku komičnu glupost koja bi spriječila njegovu nakanu.

Publicistika:
1. Nosili me vihori, Zdenka Heršak (V.B.Z.)
Poznata hrvatska kazališna i filmska glumica Zdenka Heršak već više od deset godina suvereno kroči i književnim daskama, aktivno piše i objavljuje. Iako je s nama podijelila mnogo priča o svom intenzivnom i ispunjenom umjetničkom životu kako i o neponovljivoj atmosferi jednoga vremena, o funkcioniranju kazališta i naše kinematografije u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, Zdenka Heršak prvi put pripovijeda o svojim najintimnijim iskustvima – o ljubavi i erotici.

2. Nisam došao držati govor, Gabriel García Márquez (V.B.Z.)
Tekstove koje je Gabriel García Márquez (1927. – 2014.) sakupio u ovoj knjizi  autor je napisao s namjerom da ih sam pročita javno, pred publikom. Oni  obuhvaćaju gotovo cijeli njegov život, od prvoga govora koji je napisao sa sedamnaest godina kako bi se oprostio od svojih školskih drugova u srednjoj školi u Zipaquiri pa sve do onoga koji je pročitao pred Akademijama za jezik i španjolskim kraljevskim parom, na obilježavanju svoga osamdesetoga rođendana.

3. I tajno i javno, Claudio Magris (Fraktura)
Claudio Magris, jedan od najboljih svjetskih književnika i esejista, u svom najnovijem eseju I tajno i javno bavi se pitanjima čuvanja tajne i odnosa tajne i čovjeka. Ovaj, kao, uostalom, i mnogi drugi Magrisovi eseji, na nevjerojatan način čitatelja uvodi u pitanja tajne i tajnovitosti i tumači mu ih, od svakodnevnih tajni do velikih tajni religija. Claudio Magris uspijeva i u ovom eseju pokazati da posjeduje tajnu pisanja, koju ne posjeduje svatko.

Ostalo:
1. Permakultura, Karmela i Miroslav Kiš (Planetopija)
Briga za Zemlju, briga za ljude i mudar nadzor populacije i potrošnje materijalnih dobara tri su osnovna načela permakulture. Iako u srcu permakulture leži vrtlarstvo, ona se bavi i proizvodnjom zdrave hrane, smanjenjem stvaranja otpada i zagađenja planeta, održivom gradnjom, zdravorazumskim oblikovanjem ljudskih obitavališta i dizajnom ljudskih zajednica. Odlikuje je održivost, bioraznolikost i stvaranje žilavih, stabilnih prirodnih ekosustava.

Književna događanja:

Prvog dana u tjednu možete se pridružiti događanju ‘Nitko me neće – sjećanje na Krležu’ te prošetati gradom od Gvozda do Močvare u društvu Gorana Matovića i njegovih suradnika.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu