Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 29.9. – 5.10.2014.

Large 2074d
Subota
27.09.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Nina Simone, roman, Gilles Leroy (Disput)
Priča o slavnoj pjevačici, koja je posljednje godine života proživjela na jugu Francuske, složena je od više glasova, više pripovjedačkih perspektiva i vremenskih dionica. U pogon su uključene sve narativne instance, od objektivnog, sveprisutnog naratora do autorskih upada, koje se često izmjenjuju, nadopunjuju i ponavljaju. Tu su i umetnuti dokumenti poput novinskih intervjua, vijesti, plakata i diploma te neizostavna glazba, ali i snovi i buncanja.

2. Splitting, Damir Pilić (Durieux)
Utemeljena na iskustvu mladosti koja tek dozrijeva pod socijalističkim zgradurinama Splita kroz igru baluna, prva pijanstva, sitne krađe, markiranje nastave i smušeni, neobavezni seks, splitske djece koja odjednom, još u svojim zelenim godinama, doznaju kako 'nismo svi isti', ova proza precizno dočarava i demistificira vrijeme u kojem je dalmatinska metropola potresno i zauvijek mijenjala svoje lice.

3. Mirni dani u Rovinju, Bora Ćosić (Profil)
Bora Ćosić, hrvatsko-srpski književnik, rođenjem Zagrepčanin, već pola stoljeća dobar dio godine provodi u Rovinju; a od 1991. godine kad je postao hrvatski državljanin i stalni je žitelj Rovinja. Autor pedesetak knjiga, koje su doživjele i široku svjetsku recepciju (samo u Njemačkoj prevedeno mu je dvadesetak naslova), Ćosić je prepoznatljiv po miješanju žanrova, prepletanju narativne proze, esejistike, putopisa, dnevnika, autobiografije. I ovu je knjigu teško precizno žanrovski odrediti iako se sam autor odlučio za žanrovsku oznaku putopis. Ali, kakav je to putopis? Vrlo neobičan, nesvakidašnji, putopis po vlastitoj kući!

4. Major Tom, Karmela Špoljarić (Hena com)
Benjamin L., junak ovog romana, tipičan je hičkokovski 'običan čovjek u neobičnoj situaciji'. To je introvertan i usamljen, vrlo inteligentan i načitan, ali neambiciozan i inertan bibliotekar kojega iznenadna smrt žene koju je potajno simpatizirao potakne na akciju, tj. potragu za razrješenjem okolnosti te smrti, što ga iz pasivnog promatrača vlastitog života postupno transformira u aktivnog i važnog subjekta jedne krvave misterije.

5. Sarina druga ljubav, Kemal Mujičić Artnam (MeandarMedia)
Kemal Mujičić Artnam ne zaobilazi osjetljive teme poput žudnje za potomstvom, neuspjelih začeća i 'medicinski potpomognute oplodnje', trudnoće, emocionalnih podvojenosti i seksualne žudnje, polazeći od iznimno osjetljive i često traumatične teme ljubomore kao motivacijskoga okvira unutar kojega se razvija priča. Pred nama je tekst prepun iznenadnih i neočekivanih obrata, kako na razini teme, tako i na razini strukture romana, odnosno njegove, inicijalno prilično jednostavne kompozicije, iz koje se razvija mreža kompleksnih odnosa na relaciji muškarac — žena, sa svim predvidivim i nepredvidivim amplitudama.

6. Čovječuljak, Aleksandar Prokopiev (Fraktura)
Ovo je knjiga kojom je makedonski pisac Aleksandar Prokopiev 2011. osvojio međunarodnu književnu nagradu Balkanika. To je zbirka bajki za odrasle što znači da nama, koji (terminologijom Petra Pana) nismo baš uvijek sposobni za sretne misli, donosi prah za letenje, da nam posluži dok ih u sebi ne pronađemo. Strogo znanstvenim rječnikom: letenje, ili barem lebdenje te pocupkivanje odraslih česte su nuspojave čitanja Prokopievljevih bajki. Takva je efekta autor, čini se, svjestan, čak bi se moglo reći da mu je neskrivena namjera postići ga u svih svojih osamnaest tekstova.

Ostalo:
1. Otok iscjelitelj, Kostja Ribnik (Modesty Comics)
Radnja ovog grafičkog romana događa se jednog ranoljetnog 'predturističnosezonskog' dana na otoku Pagu gdje mladić koji se zove Steinbock dolazi iz Beča da, zbog sentimentalnih razloga, nabavi auto iz pedesetih godina i upada u neočekivane avanture. To je slice of life priča za odrasle s težištem na karaktere, erotiku, arhitekturu, pejzaže, neobična alkoholna pića, halucinogene doživljaje, ali i lagane eksperimente s medijem stripa. Ovo je prvi samostalni grafički roman bosanskohercegovačkog strip autora Kostje Ribnika nakon nekoliko kraćih stripova objavljenih za Stripnjak Comics poput Komadić sira i albuma kolekcije kratkih stripova Glimpses of Comfort za koji je scenarije napisala Ella Gall.

Književna događanja:

Tjedan možete započeti predavanjem i promocijom knjige u Galeriji nova, događanju nazvanom ‘Slatke šezdesete. Paralelni modernitet’ Georga Schöllhammera.

Dan poslije, u Splitu, pridružite se proslavi međunarodnog dana prevoditelja na događanju nazvanom ‘Pronađeni u prijevodu’ a ako ste u Zagrebu, možete pohoditi promociju knjige ‘Pouzdan izvor’ Merite Arslani.

U četvrtak u programu Europea u dvorištu gostuje poznati češki pisac Miloš Urban.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu