Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Rasknjižje, 3. – 9.11.2014.

Large 2074d
Subota
01.11.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Nepostojeći vitez, Italo Calvino (Šareni dućan)
Od primitivnog čovjeka, izjednačenog sa svijetom oko sebe, kojeg se moglo držati nepostojećim u tome smislu što se ne razlikuje od organske tvari, polako smo doprli do umjetnog čovjeka koji, izjednačen s proizvodima i situacijama, ne postoji u tome smislu što nije u trvenju ni sa čim, što nije više u odnosu (borba i sklad ostvaren borbom) s onim što ga okružuje (priroda ili povijest), već samo apstraktno 'funkcionira'.

2. Nerazdvojni, Alessandro Piperno (Oceanmore)
Braća Pontecorvo, Filippo i Samuel, oduvijek su bili nerazdvojni – preživljavali su isključivo u društvu onog drugog. U doba očeva skandala, kad je 1980-ih profesor Leo Pontecorvo optužen da se neprilično ponašao s 12-godišnjom djevojkom svog sina Samuela, bili su jedva tinejdžeri, a sad su u kasnim tridesetima. Njih dvojica različiti su koliko su i komplementarni, no život se njima toliko poigrava da se može učiniti kako će se uskoro zamijeniti za uloge.

3. Iskra, Neven Orhel (Fraktura)
Studeni je 1991., Zagreb je zamračen, sirene svakodnevno zavijaju, ljudi u strahu iščekuju televizijske vijesti, Vukovar je pred padom. U vili na Šalati u vlasništvu Katoličke crkve pronađen je mrtav ugledni francuski državljanin, porijeklom Srbin iz Vukovara. Glavni inspektor u nedostatku ljudstva mora za slučaj angažirati mladu hrabru inspektoricu, bivšu studenticu književnosti Mirnu Burt, koja se netom vratila s ratišta, a čiji je muž liječnik ostao u vukovarskoj bolnici.

4. Priznanje, John Grisham (Algoritam)
Za svakog nevinog muškarca poslanog u zatvor, jedan krivi ostaje s pogrešne strane rešetaka. On se našao s te strane. Ne razumije kako su policija i tužitelji uhvatili krivog muškarca i nije mu stalo. A kako vrijeme prolazi, shvaća kako pogreška počinjena u početku neće biti ispravljena: organi vlasti čvrsto su uvjereni u svoj slučaj i odlučni pribaviti osudu. Njemu je, s druge strane, laknulo kad je ta osoba proglašena krivom. Nema problema dopustiti da nevina osoba ode u zatvor, čak i da bude pogubljena.

5. Odesa, Isak Babelj (Šareni dućan)
Odesa je osim svojem najglasnijem glasnogovorniku Isaku Babelju bila inspirativna i drugim velikim književnicima: Puškinu, Gogolju, Mickiewiczu, Iljfu i Petrovu, Oleši... da spomenemo samo najpoznatije koji su tu stvarali novi književni izraz, pa čak i osebujan jezik, svojevrsnu mješavinu ruskoga, ukrajinskoga, moldavskoga i jidiša obogaćenu govorom ulice i gradskoga kriminalnog miljea. Babelj blagonaklono i ganutljivo piše o odeskim kriminalcima, ne zato što ih je simpatizirao već je jednostavno tražio istinu o čovjeku i njegovim djelima, pa tako i u njegovu zlu.

Publicistika:
1. Hrvatskoglagoljski brevijari, Marijana Tomić (Naklada Ljevak)
Premda autorica ne poseže za analogijom sa suvremenim prijelazom iz tiskane u elektroničku ili digitalnu knjigu, iz njezina se rada može mnogo toga relevantnoga iščitati i tako pojasniti određene fenomene kojima smo danas svjedoci. Knjiga Hrvatskoglagoljski brevijari na razmeđu rukopisne i tiskane tradicije Marijane Tomić sjajan je izraz dobre upućenosti u tradicionalna paleografska znanja, ali i hrabar iskorak u nove metodologije. Marijana Tomić napisala je uzoran udžbenik, poticajno znanstveno djelo i intrigantno štivo za sve koje zanima hrvatska glagoljska baština, moć tehnologije i povijest pisane riječi.

Književna događanja:

U radni tjedan uđite uz Etnoknjiževni susret: Lepa Mara kolo vodi kojeg će predvoditi Lidija Bajuk i Zvjezdana Jambrih.

Novo izdanje tribine Europea u dvorištu ugostit će Coena Simona in a rasporedu je u srijedu.

Dan poslije dođite do Bookse gdje će u projektu ‘Kritika danas’ gostovati francuska spisateljica Gwenaëlle Aubry. S njom će razgovarati Miljenka Buljević i to na engleskom jeziku, bez prijevoda.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu