Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 30.3. – 5.4.2015.

Large 2074d
Četvrtak
26.03.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Ljubavna pisma, Leylâ Erbil (Hena com)
Snažan je utjecaj Leylâ Erbil imala na književnost Turske 20. stoljeća koji je podjednako vidljiv i danas jer njezin književni i stilistički značaj nadilazi vremenski okvir u kojem je djelovala. Već od sredine prošlog stoljeća u njezinom su umjetničkom profilu bili ujedinjeni snažan intelektualizam i spisateljska hrabrost i na tom je tragu ostala sve do svoje smrti 2013. Romani su joj prava mala remek-djela koja krasi filozofičnost i individualnost, kao i duboka osjećajnost za obične ljude, živote i svjetove.

2. Zapad, Julia Franck (Fraktura)
Još koji trenutak i Nelly Senff i njezino dvoje djece dospjet će s druge strane Zida, na Zapad. Na Istoku više nemaju ništa: prije tri godine Nellyin si je muž oduzeo život, ili su joj tako barem rekli – ne može biti sigurna, nisu joj dopustili vidjeti tijelo. Jedino što sada želi jest otići, zaboraviti, započeti život iznova. Ali sedamdesetih godina prošloga stoljeća za Nelly Senff i tisuće onih poput nje iza Zida ne počinje Zapad – ondje su nepovjerljivost, hladnoća i prihvatni centar Marienfelde.

3. Protokol jednog rastanka , Irena Vrkljan (Naklada Ljevak)
Irena Vrkljan intimnu je potrebu za blizinom željela trajno osigurati kroz ovaj tekst. Naime, na nekoliko mjesta u knjizi ona vlastite rečenice prekida da bi ih potom nastavila uljepljivanjem fragmenata Bennovih neobjavljenih tekstova koje je s njemačkog prevela na hrvatski jezik. Oni tako postaju trajno sačuvani, a Bennova se toplina riječi utiskuje u njezine zapise. Ovaj tekst tako postaje njihova dvojina, tekst postaje tijelo i dio međusobnog poštivanja, razumijevanja i odanosti.

4. Aktovka, Hiromi Kawakami (AGM)
Ljubavna priča koje se događa između Harutsana Matusmotoa zvanog Sensei i Tsukike Omecki doista zvuči poput bajke, ali je životna i doista se događa. Nažalost, obično u krivo vrijeme i na krivom mjestu. Oni su kao imaginarni, priželjkivani sretni par. Imali su samo nekoliko godina ljubavi i sreće. A i što to znači u našem suvremenom svijetu u kojem mediokratski posredovane sreće nikada nije dosta? Kao otrežnjavajuća zvuči spoznaja da je to samo jedna daleka japanska priča koju je teško zamisliti u nekom drugom, možda i našem, okružju. Posebno danas.

Publicistika:
1. Pax Americana na Jadranu i Balkanu, Vjekoslav Perica  (Algoritam)
Knjiga Vjekoslava Perice vjerojatno je posljednja knjiga objavljena povodom 100-godišnjice početka Prvog svjetskog rata, a po svojim tezama i implikacijama vjerojatno i najdalekosežnija. Knjiga je u našoj historiografiji inovativna i po metodama koje provodi i po opsegu građe koju obuhvaća, a sve sa ciljem da se istraži povijest američkih intervencija na Jadranu i Balkanu u posljednjih sto godina, dakle, tijekom razdoblja u kojemu se SAD pojavio i nametnuo kao nov imperij, pa potom i dominantna svjetska sila.

Ostalo:
1. Slonica koja je izgubila sreću, Ajahn Brahm (Naklada Ljevak)
Knjiga donosi 108 priča koje će vas nasmijati i natjerati da na život počnete gledati novim očima. Bezvremenska mudrost Ajahna Brahma dirnut će ljude iz svih sfera života. Polazeći od vlastitih iskustava i od priča koje su s njim podijelili njegovi učenici te starih šala ispričanih na nov način, Ajahn Brahm će svakoga potaknuti da preispita svoje životne obrasce. Budistički redovnik već više od trideset godina, Ajahn Brahm je opat i duhovni ravnatelj Budističkog društva Zapadne Australije. Diljem svijeta tražen je kao duhovni učitelj i popularni predavač.

2. Hodočašće duše, Sonia Choquette (Planetopija)
Sonia Choquette istodobno se suočila sa smrću dvoje bliskih ljudi, raspadom braka i izdajom bliskih suradnika. Iako svjetski priznata duhovna učiteljica i iscjeliteljica, gubitak i patnju proživjela je duboko i bolno poput svih drugih ljudi. Pokušavši prikupiti djeliće svoga života, okreće se drevnoj praksi i kreće na 800 kilometara dug hodočasnički put Camino de Santiago. Tjelesni i duševni napori s kojima se suočila otvorili su put duhovnoj obnovi. Sonia je u svojoj duši pronašla snage da oprosti drugima, ali i sebi za sve stare povrede i boli. U ovoj iskrenoj i toploj knjizi dijeli s nama trenutke patnje, ljepote i humora.

Književna događanja:

Srijeda je dan koji vam nudi tri promocije. Novi broj Quoruma promovirat će se u Mađarskom institutu u Zagrebu, 'Sirova hrana' Mihaele Devescovi u APM Megastoreu, a prvijenac Svena Popovića 'Nebo u kaljuži' u Spunku.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu