Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 6. – 12.4.2015.

Large 2074d
Četvrtak
02.04.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Knjiga sjećanja, Péter Nádas (Fraktura)
Istočni Berlin, sedamdesete. Pod utjecajem događaja iz svoje mladosti, kad je svjedočio slomu Revolucije 1956. i samoubojstvu svog oca, državnog tužitelja, mladi Mađar pokušava se dokazati kao pisac. Dane provodi na kazališnim probama kako bi bio što bliže slavnoj glumici Thei. No oboje je ustvari opčinjeno tajanstvenim Melchiorom, kojem je glavni cilj bijeg preko Zida. Unatoč burnom životu mladić uspijeva pisati roman o njemačkom estetu s početka stoljeća.

2. Šest godina, Harlan Coben (Algoritam)
Šest je godina prošlo otkako je Jake Fisher gledao kako se Natalie, ljubav njegova života, udaje za drugoga. Šest godina skrivanja slomljenog srca zdušnim uranjanjem u karijeru sveučilišnog profesora. Šest godina održavanja obećanja da će ostaviti Natalie na miru, i šest godina mučnog zamišljanja njezina života s mužem Toddom. Ali šest godina nije bilo ni izdaleka dovoljno da utrne njegove osjećaje. Kad Jake naiđe na Toddovu osmrtnicu, ne može se suzdržati da ne ode na pogreb.

3. Djevojka iz noćnih mora, Kendare Blake (Znanje)
Prošli su mjeseci otkako je duh Anne Korlov otvorio vrata pakla u svom podrumu i nestao u njoj. No Cas Lowood ne može se natjerati da zaboravi njenu žrtvu i činjenicu da mu je spasila život. Njegovi prijatelji Carmel i Thomas stalno ga podsjećaju da bi trebao nastaviti sa svojim svakodnevnim životom i zaboraviti Annu, no za Casa nijedna živa djevojka ne može se usporediti s mrtvom djevojkom u koju se zaljubio. On svugdje osjeća Anninu prisutnost, ponekad čuje njen glas ili vidi njenu sjenu, no dok spava ona mu se pojavljuje u najgorim noćnim morama.

4. Pitijina istina, Erik Axl Sund (Znanje)
Istraga brutalnih ubojstava useljeničkih dječaka još uvijek tapka u mraku. U međuvremenu se pojavljuje još jedan ubojica, čije nekadašnje učenice internata u Sigtuni koji je svojevremeno pohađala i Victoria Bergman. Jeanette otkriva da postoji poveznica između tih dviju istraga ubojstava, a povezuje ih skrivena motivacija u čijoj srži nema ni trunke ljudskosti. Ništa nije onako kako se čini. Kada maske padnu i svi pokažu svoje pravo lice, Jeanette je ostavljena na milost i nemilost silama zla.

5. Edensko proročanstvo, Graham Brown (Znanje)
U zgradi UN-a u New Yorku, američka veleposlanica zaprima prijeteće pismo zaraženo nepoznatim virusom. Na drugom kraju svijeta, u pariškom predgrađu, pronađeno je izmrcvareno truplo odbjeglog genetičara. Svoju posljednju poruku, očajnički poziv u pomoć, poslao je starom prijatelju Hawkeru, izopćeniku poput njega i bivšem agentu CIA-e. Njegova konačna ostavština bili su otisci prstiju koje je ostavio na pismu upućenom veleposlanici.

6. Proljeće u pansionu Rose Harbor, Debbie Macomber (Znanje)
Jo Marie Rose zavoljela je svoj novi dom u Cedar Coveu, a susjedi joj postaju najbliskiji prijatelji. Stiglo je proljeće i ona se veseli najnovijim promjenama u svom pansionu. Naime, kao uspomenu na pokojnog muža, odlučila je posaditi ružičnjak i unajmila je Marka Taylora da joj pomogne u tome. Mark i ona ne nalaze uvijek zajednički jezik, a uz to Mark je često nepristupačan. Uskoro u pansion stiže Annie Newton koja priređuje proslavu pedesete godišnjice braka svog djeda i bake. Premda je uzbuđena zbog tog važnog događaja, još uvijek se oporavlja od raskida zaruka, a uz to se djed i baka ne slažu  baš najbolje.

Publicistika:
1. Dnevnik gradske cure, Andrea Andrassy (Naklada Ljevak)
Andrea Andrassy nas kroz seriju odabranih kolumni vodi u svijet muško-ženskih odnosa, prekida, torte od sira i, možda najvažnije od svega, otkriva kako postati petorazredni glumac u trećerazrednoj seriji. Za dodatnu vrijednost, tu su i vodič kroz najpopularnije dijete sezone, iscrpan plan za spas BDP-a te odgovor na vječno pitanje: 'Je li Batman gay?' Plus, unutra je golišava slika. Ova knjiga je kolekcija istoimenih kolumni koje autorica piše na portalu Index.hr. Sastoji se od odabranih tekstova koji se od 2012. godine objavljuju na spomenutom portalu.

Književna događanja:

U srijedu se možete zaputiti do Velveta gdje će se održati promocija knjige 'Dnevnik gradske cure' Andree Andrassy.

Dan poslije možete birati između razgovora iz ciklusa Sjećanja Krležinih suvremenika i čitateljske grupe koja će se okupiti u Galeriji Nova.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu