Page arrow

Rasknjižje, 7. – 13.4.2014.

Large 2074d
Nedjelja
06.04.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Pansion, Piotr Paziński (Disput)
U središtu naracije romana neobičan je pansion nedaleko Varšave u kojemu borave Židovi koji su preživjeli Holokaust. U njega u jednodnevni posjet dolazi mladić koji je kao dječak ondje s bakom često provodio praznike i susreće nekoliko ostarjelih gostiju koji ga se sjećaju iz tog vremena. Od tog trenutka glavni junak otpočinje potragu za izgubljenim vremenom, re-kreaciju vlastitog djetinjstva, koja je ujedno pokušajem rekonstrukcije pamćenja zajednice kojoj s punom sviješću pripada.

2.Podjele, Gwenaëlle Aubry (Disput)
Po riječima autorice, priča o dvije sedamnaestogodišnjakinje, Židovki Sarah i Palestinki Leili, glavnim junakinjama romana, bila je neka vrsta opsesije koja ju je progonila od trenutka kada je u novinama vidjela slike dviju vrlo sličnih djevojaka od kojih je jedna bila bombaš samoubojica, a druga njezina žrtva.

3. Abeceda nestajanja, Robert Vrbnjak (Dušević & Kršovnik)
Ovo je zbirka pripovijedaka o običnim ljudima napisana na posve neobičan način. Sastoji se od gotovo dvadesetak priča raznih duljina i inspiracija koje sve redom parodiraju Vrbnjakovoj prozi svojstven teren prepoznatljivih činjenica i inspiracija kao što su: mediji, konzumerizam, self-help literatura, celebrity kultura i birokracija.

Poezija:
1. Prema prirodi, W. G. Sebald (Vuković & Runjić)
Ova pjesnička zbirka u tri poetska teksta istražuje živote trojice muškaraca povezanih neumornim propitivanjem čovjekova mjesta u prirodnom svijetu. Plod nastojanja svakoga od njih postaje 'poredak, na mjestima bajkovitim i utješnim, ali i okrutnijim nego u prijašnjem stanju neznanja'.

Publicistika:
1. Ma koji život, ma koji teatar, Mani Gotovac (Profil)
Zapisi su različitih žanrovskih karakteristika. Ima tu autobiografskih, odnosno dnevničkih fragmenata, pisanih kao komentar aktualnih zbivanja u kazalištu, puno je i polemika, dramaturških komentara i teatroloških opservacija. Ali i kad govori o davno napisanim tekstovima i mrtvim piscima, Mani pokazuje što nam ti tekstovi danas govore i zašto su ti pisci umjetnički živi. Fascinantnom lakoćom Mani u ovoj knjizi prepleće teatrološka promišljanja s krajnje intimnim, osobnim doživljajima.

Književna događanja:

Prvog radnog dana u tjednu Fraktura vas poziva da dođete u ZKM na promociju dviju knjiga iz Dramske biblioteke: Moj sin samo malo sporije hoda Ivora Martinića i Hamletmašina i drugi dramski tekstovi Heinera Müllera.

U petak možete birati između Razgovora s Kordejem i Macanom u Pogonu Jedinstvo i predstavljanja drugog dijela dnevnika Susan Sontag u Booksi

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu