Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 8. – 14.9.2014.

Large 2074d
Subota
06.09.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Indeks straha, Robert Harris (Vuković & Runjić)
Bogatstvo koje se obrće na burzama nadilazi granice mašte, osim ako ste Robert Harris i mašta vam je već iznjedrila romane poput Pompeja, Duha ili Imperiuma: što ako je moguće, pita se Harris, stvoriti samousavršiv računalni softver koji će u trgovanju vrijednosnicama nadigrati svoje ljudske suparnike, kao Deep Blue Kasparova? Temeljen na slomu burze 2010., ovaj roman otškrinut će vam vrata u svijet visokih financija i dati moralku o posljedicama gubitkama ljudske mjere.

2. Dnevnik vragolana, Dražen Jergović (Studio TiM)
Dario je pravi tinejdžer koji ima sasvim pravi život tinejdžera: mamu, tatu, školu, djevojku koja mu se sviđa… I što je najbolje od svega, Dario nije baš neki učenik, a često voli napraviti i kakvu spačku. Ipak, ljeto je tu, završava nastava i dolazi vrijeme kada se neki stari planovi mijenjaju e da bi sve skupa završilo u jednoj – ježovitoj priči, nakon koje jednostavno nema više kupanja u moru, ali ljeto tek počinje!

3. Dulce et decorum est…, Neven Lukačević (Studio TiM)
Zbirka je to od pet pripovjedaka, tematski okupljenih oko Prvoga svjetskog rata. Uvodna donosi priču o atentatu na cara Franju Josipa u Sarajevu, kojim zapravo rat i započinje. Potom slijedi priča o ljudima koji su, ne svojom voljom, zaglavili u ratnom metežu u kojem svatko 'spašava živu glavu' kako najbolje može. Saznajemo zatim o čemu sve razmišlja i čega se prisjeća vojnik koji broji posljednje minute do izlaska iz rova…

4. Treći Reich, Roberto Bolaño (Vuković & Runjić)
Kraći dani ranog rujna pozornica su neočekivanih događaja u romanu Treći Reich Roberta Bolaña. Dok se njegova djevojka sunča na plaži u Del Maru, mladi Nijemac Udo Berger, poput viteza u Sedmom pečatu, u hotelskoj sobi upušta se u partiju Trećeg Reicha s tajanstvenim protivnikom. Ovo je roman s kojim je, nakon što se skućio na Costa Bravi, započela jedinstvena Bolañova prozna avantura i crpi s istog izvora opsesija koji je napojio njegova ostala remek-djela.

Publicistika:
1. Kuća Wittgenstein, Alexander Waugh (Vuković & Runjić)
Cijena koju su platili Wittgensteini, jedna od najimućnijih židovskih bečkih obitelji s početka XX. stoljeća je velika: dva svjetska rata nisu ih lišila samo njihova neizmjerna bogatstva, već, u slučaju dva najglasovitija člana, filozofa Ludwiga i pijanista Paula, domovine i – desne ruke! Kuća Wittgenstein Alexandera Waugha pripovijeda priču o jednoj ni po čemu običnoj obitelji, u kojoj se bogatstvo, genijalnost i snaga karaktera prepliću s ludilom, tragedijama i pijanim hodom povijesti, koja nije štedjela nikoga.

Književna događanja:

Prvi dan u tjednu donosi Književnu večer s Jasminom Imamovićem, književnikom i gradonačelnikom Tuzle.

Cijeli tjedan tu su i brojna događanja na Festivalu svjetske književnosti, pa birajte!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu