Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 9. – 15.3.2015.

Large 2074d
Petak
06.03.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Spokoj, Ahmet Hamdi Tanpinar (Fraktura)
Istanbul u predvečerje Drugoga svjetskoga rata, svi se spremaju za rat, vlakovi su prepuni vojnika i čeka se sljedeći Hitlerov potez. Još prethodnoga ljeta Mumtazu, mladome povjesničaru koji uživa u beskrajnim raspravama o glazbi, o položaju Turske i promjenama koje je donio Ataturk, sve se činilo idiličnim dok je sa svojom djevojkom kovao planove za blistavu budućnost. Kako da danas pomogne bratiću u smrtnoj opasnosti i što da učini sa samim sobom?

2. Noćni putevi, Gajto Gazdanov (Disput)
Niz fragmenata iz svakodnevice noćnog taksista ruskoga podrijetla. Ovdje čitatelj susreće grubu stvarnost Pariza između dva svjetska rata, stavljenu u nostalgični modus, gdje se grad doima poput Petrograda Fjodora Mihajloviča Dostojevskog s gladnim i odrpanim spodobama, krojačima, kuharicama, pijancima... Mjesta na taksistovim maršrutama najčešće su zadimljene kavane, skromni stanovi podalje od središta grada, mračna stajališta taksija i pusti trgovi.

3. Let iznad kukavičjeg gnijezda, Ken Kesey (Šareni dućan)
Ovaj je roman odmah po objavljivanju 1962. stekao iznimnu popularnost i kultno sljedbeništvo. Danas slovi kao nezaobilazni klasik šezdesetih, a Formanova ekranizacija s izvrsnim Jackom Nicholsonom, nagrađena s pet najvažnijih Oscara, kontinuirano je na svim relevantnijim listama najboljih filmova. Premda je Ken Kesey, prema vlastitim riječima, bio 'premlad da bi bio bitnik a prestar da bi postao hipi', tragikomični šašavo-inteligentan štih Leta iznad kukavičjeg gnijezda bio je u savršenom dosluhu s buntovničkim i slobodoumnim duhom vremena; štoviše, kao jedno od temeljnih djela antiautoritarnog usmjerenja bitno je pridonio njegovu oblikovanju.

Publicistika:
1. Perspektive razvoja europske kulturne politike, Martina Borovac Pečarević (AGM)
'Rukopis M. Borovac Pečarević prva je potpuna i kompetentna studija kulturne politike EU, njezine povijesti, aktualnih problema, budućih namjera i sveukupnog vrijednosnog okvira unutar kojega se odvije njezina dinamika. Posrijedi je iznimno važan predmet, i to ne samo zbog političke činjenice započetih/dovršenih integracijskih procesa, nego ponajprije zbog upućenosti autorice u problematiku i količinu prezentirane građe, što je doista vrlo rijedak moment u domaćem znanstvenom bavljenju politikama EU. U tom je smislu djelo izvorno i predstavlja dragocjen doprinos domaćoj znanstvenoj, političkoj i kulturnoj javnosti.' (Dean Duda)

2. Putin, Stanislav Belkovski (Edicije Božičević)
Nakon petnaest godina provedenih na čelu postkomunističke Rusije, nešto ratova i dosta skandala, Vladimir Vladimirovič Putin za mnoge i dalje predstavlja zagonetku, u koju službeni životopisi i političke raščlambe jedva da uspijevaju unijeti malo svjetla. Dok jedni u njemu vide spasitelja i obnovitelja nekadašnje svjetske velesile, drugi ga – naposljetku i u svjetlu aktualne ukrajinske krize - doživljavaju kao neumoljiva tiranina, koji svojim političkim potezima kormilo ruskog broda opasno okreće prema hridinama propasti. Dakako, najjednostavnije bi bilo reći da je istina negdje između, no, bi li se time iole razriješili misterij Vladimira Putina i fenomen 'putinizma', kako mnogi danas nazivaju njegov ekscentrični politički i vladarski stil?

3. Islam i modernost, Slavoj Žižek (Algoritam)
'Najopasniji', a po svemu sudeći i 'najbrži filozof Zapada', Slavoj Žižek, u roku od nekoliko dana napisao je ovu neveliku, ali značajnu knjigu. Žižek niskom sjajnih opservacija ocrtava linije rasjeda i dodira između demokratskog liberalizma i islamskog (kvazi)fundamentalizma. Posebnu je pažnju posvetio ISIS-u i njegovom 'konzervativno modernizacijskom' i neprikriveno opscenom i spektakularno-brutalnom državnom projektu. Ne bi li fundamentalizmu ušao u korijene Žižek komentira mišljenja nekolicine muslimanskih filozofa i teologa i upušta se u svojevrsnu psihoanalizu religije, ali i onoga što je potisnuto van njezina kanona.

Ostalo:
1. Posljednji dani čovječanstva, Karl Kraus (Disput)
Ovo je antiratna drama u kojoj je Karl Kraus kritički bespoštedno dao sveobuhvatnu panoramu života austrijskog društva u doba 'kad su operetni likovi igrali tragediju čovječanstva' i prikazao raspad cijele jedne epohe. Riječ je o višeslojnoj, kompleksnoj dijaloškoj kompoziciji nazvanoj 'tragedija', o golemoj, minucioznoj montaži dijaloga i dokumenata o ratnim zbivanjima i psihozama izazvanim ponajprije i ponajviše novinskom ratnohuškačkom propagandom. Sam je autor o svome djelu zapisao: Najnevjerojatnija djela o kojima se ovdje izvještava doista su se dogodila; samo sam slikao ono što su činili. Najnevjerojatniji razgovori koji se ovdje vode bili su doslovce izgovoreni; najzvučnije su izmišljotine citati.

2. Umjetnost života, Bruno Šimleša (Naklada Ljevak)
U osam poglavlja Šimleša govori o svetosti života, ljubavi, obitelji, Bogu, zdravom razumu i o tome kako postati životni umjetnik. Piše o ključnim životnim idejama objašnjavajući kako se možemo igrati u životu, ali ne i poigravati s njime budući da je život svet. Jedna od najvažnijih ideja ove knjige jest da smo pravo voljeti i biti voljeni stekli rođenjem. To pravo nitko nam ne može oduzeti pa autor u knjizi objašnjava kako možemo privući ljubav koju zaslužujemo.

Književna događanja:

U utorak navratite do Bookse na tribinu Od korica do korica. Gošće su Katarina Luketić i Dušanka Profeta iz Naklade Pelago. Pelago slavi 11 godina i časti sjajnim popustima na knjige koje će vam biti dostupne online, ali i u Booksi od 10. do 14.3.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu