Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Razgovori sa Sendakom

Large sendak
Srijeda
12.06.2013.

Američki ilustrator i pisac Maurice Sendak preminuo je prošle godine, a da je živ, 10. lipnja slavio bi svoj 85. rođendan. Osim po svojim neobičnim djelima za djecu, Sendak je poznat i po šarmantnim javnim istupima. Alison Nastasi pripremila je stoga deset Sendakovih upečatljivih televizijskih nastupa koje možete pogledati ovdje. Iz njih izdvajamo njegov neuobičajen nazor o ljudima, anegdotu s mladom 'obožavateljicom', kao i snimku animiranog razgovora između novinara i Sendaka.

"Mi smo životinje. Nasilni smo. Kriminalni smo. Nismo toliko daleko od gorila i majmuna, tih divnih stvorenja. I onda bi trebali biti civilizirani. Trebali bi ići na posao svakog dana. Trebali bi biti dobri prema prijateljima i roditeljima slati božićnu čestitku. Trebali bi raditi sve te stvari koje nas duboko uznemiruju jer su toliko protiv onog što smo po prirodi. I ako sam išta postigao, onda sam uspio potaknuti klince da se izraze onakvi kakvi jesu, nepristojni, krasni... oni ne misle ništa loše. Samo ne znaju što je pravi način."
"Kad djeca sama pišu pisma, onda su jako okrutna. Nakon slikovnice Outside Over There, što mi je najdraže djelo koje sam napravio, djevojčica iz Kanade napisala mi je: "Volim sve vaše knjige, zašto ste napisali ovu knjigu, ovo je prva knjiga koju mrzim. Mrzim bebe u ovoj knjizi, zašto su gole, nadam se da ćete ubrzo umrijeti. Srdačno vaša..." Njena majka dodala je bilješku: "Pitala sam se da li da vam uopće šaljem ovo pismo - nisam željela povrijediti vaše osjećaje." Oduševio sam se. To je bilo tako prirodno i spontano. Njena je majka dodala: "Trebate znati da sam trudna i da se ona tome jako protivi." Dakle, nije htjela konkurenciju, a u slikovnici se radi o djevojčici koja se ljuti jer mora čuvati mlađu sestru."
izvor: Flavorwire
foto: Steve Rhodes
Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage city signs 15.02.2013.

Dr. Ostojić: tekstualno zagađenje

Hipohondriju uzrokuje bakterija koja se širi putem publicističkih i beletrističkih tekstova i najviše su joj izložene načitane osobe.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu