Page arrow

Sa(n)jam Balkan u Istri

Large 527
Ponedjeljak
03.12.2007.

Dva nas dana dijele od početka pulskog sajma Sa(n)jam knjige u Istri koji se ove godine održava po 13. put, koji mu, s obzirom na to da nismo praznovjerni, sigurno neće biti koban. Na sajmu, koji će trajati od 6.-15. prosinca 2007., više od 250 hrvatskih nakladnika izložit će više od 25.000 naslova.

Tema ovogodišnjeg sajma je lokalna - Balkan: bez mita i predrasuda - pa će se unutar programa Balkanske (op)sesije kojeg je za potrebe sajma osmislio teoretičar, književnik i urednik Žarko Paić, književnici, kulturolozi i filozofi iz regije propitivati o Balkanu. Oni su Andrej Nikolaidis, Cezar Paul-Bãdescu, Aleš Debeljak, Katarina Luketić, Aleksandar Prokopiev, Ivan Čolović, Ljiljana Filipović, Aleksandar Kjosev, Nermin Sarajlić, Elizabeta Šeleva, Beqë Cufaj, Ermis Lafazanovski, Srđa Pavlović, Andrea Pisac i Alek Popov.

O istoj temi Ines Pletikos snima dokumentarni film radnog naslova Balkanske (op)sesije: što je meni Balkan?, a Žarko Paić uredit će i objaviti knjigu eseja u biblioteci Tvrđa.

U Puli će biti predstavljene i dvije antologije balkanskih autora: Jug-jugoistok ukratko i Nepoznati susjed: antologija autora Jugoistočne Europe. Osim toga predstavit će se i njemački autor Oliver Bottini čime se nastavlja suradnja pulskog i leipziškog sajma.

Inozemne autore predvodit će Talijan Claudio Magris, a uz njega će u Puli gostovati poznati njemački pisac krimića Veit Heinichen, austrijski pisac Ludwig Laher, tršćanski suvremeni autori: Roberto Curci, Giuseppe O. Longo, Fulvio Molinari, Pierluigi Piccoli, Corrado Premuda, Marko Sosič, Pietro Spirito, Roberto Weber, portugalski prozaist José Amaro Dionísio i portugalska pjesnikinja Fatima Maldonado, francuski povjesničar Philippe Walter te talijanski teoretičar književnosti Christian Eccher.

Doći će i autori iz naše regije slavni u svijetu: Dževad Karahasan, Alek Popov, Vladimir Arsenijević, Nenad Veličković, Nedžad IbrišimovićLászló Végel.

Kako je Pula prošle godine stavila akcent na poeziju, ove je godine zastupljenija proza. Posebno će biti zanimljiv program Proza kod Domenica u kojem domaći izdavači predstavljaju svoje prozaiste, a od 'Doručka' do 'Sutona' pulskoj publici predstavit će se: Slavenka Drakulić, Daša Drndić, Boris Dežulović, Josip Mlakić, Delimir Rešicki, Edo Popović, Tomislav Bajsić, Damir Karakaš, Senko Karuza, Davor Špišić, Ivan Vidić, Nada Gašić, Slobodan Šnajder, Andrea Pisac, Lada Žigo i Mirko Kovač koji u Puli premijerno predstavlja svoj novi roman Grad u zrcalu (Fraktura).

Od sajamskih 'poslastica' organizatori izdvajaju splitske Utorkaše koji stižu na sajam s novom knjigom Naši sprovodi; program istarskih književnika, glazbenika, performera i video-umjetnica pod nazivom Istra ispod kore; predstavljanje Antologije hrvatske poezije u izboru Dušana Karpatskog (s gostovanjem Arsena Dedića, Zvonka Makovića, Andriane Škunce i Igora Zidića); Odabrao Ðelo Hadžiselimović – program na kojem će Ðelo glavom i bradom po prvi put na Sajmu predstaviti svoj izbor znanstveno-popularne literature; Gibonni na Sajmu! – predstavljanje biografije Gibonnija, ali i premijerno predstavljanje novog CD-a Electric:Acoustic. Izdvajamo i koncert Damir Imamović Tria i splitski story- telling festival pod nazivom Pričigin kojeg oblikuje i vodi Kruno Lokotar.

Centralni događaj sajma predstavlja dodjela godišnje knjižne nagrade Kiklop, koja se ove godine dodjeljuje u čak 13 kategorija, a održat će se u srijedu, 12. prosinca 2007.

Uz domaće nakladnike na sajmu će se predstaviti i nakladnici Crne Gore i Mađarske, a po prvi put i nakladnici iz jugoistočne Europe što je omogućila njemačka fondacija Fisher Stiftung.

U sklopu sajma održavaju se i manje manifestacije poput Dana knjižničara (13.-15.12.), Festivala Polis Jadran Europa (7.-9.12.) te međunarodnog skupa arhitekata Polis u moru svjetlosti (7.-8.12.)

Sve informacije o sajmu, programima i mjestima događanja dostupne su na ovim adresama: www.sanjamknjige.hr i www.polisadriatic.com

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu