Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Slobodne knjižnice

Large slobodna knjiznica franz
Srijeda
05.06.2013.

Nakon vijesti o minijaturnim knjižnicama u New Yorku, pukim slučajem pojavila su se još dva nezavisna slična projekta.

U zagrebačkom kvartu Prečko pojavila se Slobodna knjižnica Franz (na slici). Radi se o malenoj knjižnici koju su od reciklažnih materijala napravili knjižničar Marko Štrok i njegov djed Franz. Knjižnica je postavljena prije dva tjedna između dvije zgrade i funkcionira na principu 'Uzmi knjigu, pokloni knjigu'.

"Trenutno radim u jednoj osnovnoj školi u Zagrebu pa me zanima svaki oblik poticanja čitanja, razmjene iskustava i dijeljenje stvari kao što su knjige i informacije koje nose. Također, na neki je način ovo eksperiment u zauzimanju javnog prostora i u suočavanju ljudi s takvom intervencijom, gerilskom u svojoj naravi baš iz uvjerenja da je davno bilo vrijeme za ovakve stvari, ali ni sad nije kasno. Prolaznici su pohvalili zamisao i realizaciju, ali skeptični su prema tome koliko to može izdržati u društvu poput ovoga u Hrvatskoj. No, i neki bi ružniji ishod bio rezultat eksperimenta (iako ga ne preferiramo)", pojasnio je Štrok. Njegovoj inicijativi želimo sve najbolje!

Druga knjižnica nalazi se u Istanbulu, u parku Taksim Gezi. U sklopu velikih prosvjeda u tom gradu (ali i u drugim turskim gradovima), aktivisti su napravili improviziranu knjižnicu pod egidom 'Knjige su jedan od temelja otpora'. Čak 15 izdavačkih kuća doniralo je svoje knjige turskim aktivistima. O tome možete više pročitati ovdje.

izvor: Marko Štrok i Hurriyet Daily News
foto: Marko Štrok

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu