Ponedjeljak
09.07.2012.

Stotine i stotine Tolstoja!

n.s.Extra_large_tolstoj
A+ A-

U desetak zemalja svijeta danas živi oko dvjesto potomaka jednog od najvećih pisaca uopće, Lava Nikolajeviča Tolstoja, prenosi Vjerska informativna agencija.

Također, navodi se kako se njegovi potomci okupljaju na nekoj vrsti tolstojevskog bijenala.

Kako je kazao prapraunuk Lava Nikolajeviča, Vladimir Tolstoj, potomci velikana svjetske književnosti nalaze se svake druge godine zbog zajedničkog druženja. Vjerska informativna agencija (VIA) navodi kako u Rusiji živi samo dvadesetak Tolstojevih potomaka, dok ih je najviše u Švedskoj, gotovo stotinu. Ostali dolaze iz Italije, Urugvaja, Brazila, Amerike i Francuske. Nadalje, navodi se kako 'nisu svi pravoslavci, ima ih katolika, ali i protestanata'. Jedino, čini se nema potomaka islamske vjere, koji Tolstoju, koji je jako poštivao islam, sigurno ne bi bili mrski. U jednom pismu tako Tolstoj piše: "Ove vam redove pišem kao netko tko je kršćanin i usprkos tome što sam godinama navikao na učenja kršćanstva, moram vam reći da su vjera islam i Muhamedova učenja, sa svim njihovim karakteristikama i s onim što se naizgled vidi, daleko savršeniji i vredniji od kršćanstva. Bar naizgled, karakteristike vjere islama su neusporedive s kršćanstvom. Da je na primjer data mogućnost svakoj osobi da bira između islama i kršćanstva i da obožava svog Stvoritelja, onda bi svakome na um došlo da je nemoguće istovremeno slijediti nekoliko bogova, jer to je u suprotnosti sa monoteističkom vjerom. Ispred svega postoji vjera – islam, u kojoj se obožava samo jedan Stvoritelj i to je konačno! To je razlog koji čini islam superiornim u odnosu na kršćanstvo a svaka racionalna i pametna osoba u ovom izboru treba sigurno izabrati Islam a ne neku drugu vjeru."

Poznato je kako je Tolstoj desetak godina prije smrti bio ekskomuniciran od strane pravoslavne crkve. Naime, ruska Ortodoksna crkva je 1901. godine objavila njegovo crkveno izopćavanje, a zanimljivo je kako niti više od stotinu godina od njegove smrti stav crkve prema Tolstoju nije promijenjen. U tom pogledu Ruska pravoslavna crkva mnogo je rigidnija od Vatikana, koji je posljednjih godina ublažio stav prema nekim piscima koji su sve donedavno bili smatrani protivnicima vjere, među kojima je najpoznatiji primjer Oscara Wildea.

Tolstoj je ekskomuniciran zato što je otvoreno govorio i pisao o nekim temeljnim vjerovanjima odnosno vjerskim obredim kršćanstva koje je smatrao neispravnima i suprotnima pravoj vjeri.

Inače, Tolstojev direktan potomak, Vladimir Tolstoj, koji je jedan od savjetnika Vladimira Putina, te je direktor Memorijalnog muzeja Jasna Poljana, koji je od Moskve udaljen 200 kilometara, a u kome je slavni pisac proveo veliki dio života, sve donedavno je pozivao Rusku pravoslavnu crkvu da ponovo razmotri okolnosti pod kojima je njegov predak isključen iz crkve 1901. godine. To isključenje je, kako navodi VIA, odvojilo znatan dio ruskih intelektualaca od crkve i ta distanca je ostala do danas.

VIA podsjeća  i da je stogodišnjica Tolstojeve smrti prije dvije godine obilježena u Rusiji veoma skromno i sasvim nedostojno za pisca takve veličine.

foto: sludgegulper (flickr)

POVRATAK NA VRH STRANICE