Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sylvija Plath kao 'chick lit'

Large belljars
Utorak
05.02.2013.

Britanska izdavačka kuća Faber&Faber povodom pedeset godina od objavljivanja jedinog romana Sylvije Plath, The Bell Jar, izdala je obljetničko izdanje ove knjige koja je prodana u nekoliko milijuna primjeraka nakon objavljivanja 1963. godine.

No, nova naslovnica romana, kojeg je Plathova objavila pod pseudonimom Victoria Lucas, i koji je djelomično baziran na njezinom životu, izazvala je brojne kritike i to jednako među čitateljima kao i među dizajnerima i urednicima, Naime, Faber je prvi put roman potpisan kao djelo Sylvije Plath objavio 1967. godine, četiri godine nakon što ga je Heinemann objavio pod već spomenutim pseudonimom, s naslovnicom koja je postala slavna odmah po objavljivanju. 

To poznato izdanje Fabera iz '67. s famoznim koncentričnim krugovima koje je kritika usporedila s radovima pop art umjetnice Bridget Riley dizajnirala je Shirley Tucker. U novom je izdanju, pak, Faber za naslovnicu izabrao generičku sliku pedesetih godina, sa ženom koja u ruci drži pudrijeru. Vjerojatno je to trebalo biti nekakvo poigravanje sa stereotipima, ili će tako bar tvrditi izdavač, no svima je jasno da je u pitanju samo marketinški trik i ništa više, što dodatno iritira ljubitelje romana.

Dustin Kurtz iz Melville Housea je ovu naslovnicu komentirao riječima: "Kako je ova naslovnica išta drugo nego 'fuck you' svim ženama gdje god bile". 

I drugi ljudi iz struke, prenosi The London Review of Books, ogorčeni su naslovnicom kojom se perpetuira chick lit hibrid i nasilno stavlja roman u nišu 'knjiga od žena za žene'. Tako je Andy Pressman, grafički dizajner, nazvao novi cover "nevjerojatno komično neprikladnim u historijskom smislu", dodavši kako je "u pitanju nivo neprikladnosti s malo presedana u povijesti covera romana". Prilično uznemiruje činjenica da izdavač poput Fabera tretira autoricu poput Sylvije Plath na ovaj način. Pressman dodaje, "Ne trebate niti pročitati roman da vidite u čemu je problem; blurb na pozadini ovog uvredljivog covera je dovoljan..."

Problem je, tvrde kritičari, što Faber sad promovira The Bell Jar kao 'ženski roman', odnosno to što se i ovaj izdavač priklanja "depresivnom trendu tretiranja romana koje pišu žene kao zasebnog žanra, kojim se muškarci neće zamarati. A žene će znati da su romani namijenjeni baš njima ako vide ženu na naslovnici." Još ako u ruci drži pudrijeru...

Ovdje možete pogledati brojne parodije naslovnice The Bell Jara koje su se na internetu posljednjih dana pojavile, kao i nekih drugih književnih klasika.

Možda će vas zanimati
Glazbeni dnevnik
Homepage 22 breathe owl breathe 15.05.2014.

Poezija unatoč svemu

Breathe Owl Breathe ima pjesmu o Sylviji Plath koja podsjeća da nas poezija može istovremeno izbaciti iz takta i vratiti u pravi ritam.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu