Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Terry Pratchett - pisac kojeg se najviše krade

Large kradja
Srijeda
01.05.2013.

Kad je popularni izraelski pisac Etgar Keret gostovao u Zagrebu prije nekoliko godina dvije su stvari isticane u svim intervjuima i promotivnim tekstovima vezanim uz ovog autora – činjenica da je riječ o piscu čije se knjige najviše čitaju u izraelskim zatvorima odnosno podatak da su upravo njegova djela redovito na vrhu popisa ukradenih knjiga u izraelskim knjižarama i knjižnicama. 

Teško je reći koliko se ovi podaci precizno vode, no oba podatka zaista mnogo govore o popularnosti pisca. Posebno to vrijedi za ovu drugu kategoriju, krađu knjige, s obzirom da je riječ o djelu koje je kažnjivo zakonom i zbog kojeg se čovjek čak može naći u situaciji da uđe u onu prvu kategoriju, te da čita djela svog omiljenog autora u zatvoru.  
A ako je Etgar Keret vlasnik titule najkrađenijeg izraelskog autora, njegov britanski ekvivalent već neko vrijeme je poznati britanski fantasy pisac SirTerry Pratchett.
U nedjelju, 28. aprila, njegovi su obožavatelji proslavili rođendan ovog pisca kojem je 2007. godine dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Bolest, međutim, Pratchetta (koji je toliko popularan da je po njemu imenovan i jedan asteroid), nije udaljilo od pisanja, a u više navrata izjavio je kako će prestati pisati u trenutku kad to postane fizički nemoguće.
Terryja Pratchetta, koji se sad i službeno može pohvaliti činjenicom da se njegove knjige najviše kradu, bolest nije spriječila niti u aktivnom sudjelovanju u književnom životu, pa je tako odlučio ustanoviti Anywhere But Here, Anywhen But Now nagradu za prvi roman, vrijednu 20 tisuća funti. U žiriju za nagradu su uz Terryja Pratchetta, koji je inače prvo književno djelo objavio kao petnaestogodišnjak, i Rob Wilkins, Simon Taylor, Lynsey Dalladay i Alex Veasey. Žiri se morao dobro potruditi jer je na natječaj pristiglo preko 500 romana, a pobjednik će biti objavljen na svečanosti za točno mjesec dana, 31. maja.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu