Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Umjesto šest znamenki, jedna nula

Large nula
Utorak
10.06.2014.

Crni dani za Booksine djelatnike: za Anu iz menadžmenta, redara Damjana, doktora Ostojića, ergelu marljivih kritičara i začitavača, Miku i Vanju, Dunju i Martinu, Andriju i Svilariju, Mirka i Slavka...

Naime, Ministarstvo kulture napokon je objavilo rezultate 'Javnog poziva za izdavanje časopisa'. Radi se o natječaju koji je Booksinom portalu, kao kulturnoj elektroničkoj publikaciji, služio kao glavni izvor financiranja. Međutim, umjesto vatrometa, dočekali smo neugodno iznenađenje. Naime, na natječaju na kojem smo dosad bilježili rast dodijeljenih sredstava (70.000 kuna 2011., 80.000 kuna 2012., 100.000 kuna 2013.) sada smo dobili ravno nula (0) kuna.

Situacija nije blistava ni kod naših kolega: i nezavisni portali poput Kulturpunkta, H-altera, Queera, VoxFeminae i drugih dobili su nula kuna. Većina ostalih portala i publikacija dobili su bitno smanjena sredstva, a novi dobitnici potpore primit će tek simbolične svote do 20.000 kuna koje uglavnom nisu dovoljne ni za plaću jednog zaposlenika.

Unatoč krizi i drastično smanjenom proračunu Ministarstva kulture, teško je pronaći logiku u rezultatima Poziva. Ovakva raspodjela smanjenog budžeta ne rješava tekuće probleme tiskanih publikacija i portala, a već etablirane elektroničke publikacije dovodi u vrlo tešku situaciju. O štetnim posljedicama ovakve politike preporučujemo pročitati tekst Matije Mrakovčić pod naslovom 'Strategija potonuća' objavljen na Kulturpunktu.

Bilo kako bilo, Udruga Kulturtreger potrudit će se prikupiti budžet kojim će održati trenutne standarde Booksine proizvodnje. Kao što pažljivi čitatelji znaju, Booksa.hr temelji se na autorskim tekstovima  - i dok se trudimo poštovati inteligenciju čitatelja tako što im redovito nudimo kvalitetne tekstove, trudimo se poštovati i rad naših autora koje honoriramo makar simboličnim honorarima.

Zbog čitatelja i autora, te zbog čvrste vjere da je književnost i dalje važna točka u društvenom životu, nastojat ćemo i dalje nastaviti s radom na ovom književnom portalu, rasti i smišljati nove projekte. Međutim, volimo biti iskreni prema čitateljima i otkriti im pozadinu našeg radnog procesa. Što nam donose novi natječaji i koje će biti posljedice ovih rezultata – saznat ćemo uskoro.

foto: david silver

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage untitled design  27 21.02.2022.

Rez amo, rez tamo

Analizirali smo rezultate 'Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu' koji se tiču književnosti.

Piše: Ivana Dražić

Video
Homepage untitled design  13 13.10.2021.

Kultura na remontu: Od čega vi zapravo živite?

U suradnji s Hrvatskim društvom pisaca u parku ispred Bookse održana je prva u ciklusu tribina 'Kultura na remontu' pod nazivom 'Od čega vi zapravo živite?'.

U fokusu
Homepage pexels photo 147634 15.07.2021.

Dobrodošli, dragi mladi!

O efektu koji je Nagrada mlade kritike proizvela pisano je mnogo, a Tomislav Augustinčić u ovom tekstu detaljnije je promotrio sam projekt

Piše: Tomislav Augustinčić

U fokusu
Homepage pexels adisak %e0%b8%a3%e0%b8%b1%e0%b8%81%e0%b9%83%e0%b8%99%e0%b8%ab%e0%b8%a5%e0%b8%a7%e0%b8%87%e0%b8%95%e0%b8%a5%e0%b8%ad%e0%b8%94%e0%b8%81%e0%b8%b2%e0%b8%a5 1691345 02.07.2021.

Niz ekscesa ili ekscesni niz?

Je li situacija s 'Nagradom mlade kritike' izolirani eksces ili kontinuirana kulturna politika?

Piše: Matija Prica

U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  10 05.05.2021.

Kako kvantificirati kvalitetu?

Malo što kada je u pitanju književnost u konačnici bude jednostavno, naročito ono kada se putem Javnog poziva nastoje uspostaviti univerzalni kriteriji po kojima će se izabrati najbolja ostvarenja u protekle dvije godine.

Piše: Matija Prica

U fokusu
Homepage aron visuals bxoxnq26b7o unsplash 18.03.2021.

Strategija neodlučnosti

Analizirali smo rezultate 'Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi' koji se odnose na književnost.

Piše: Matija Prica

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu