Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Zagreb Wellesa i Kafke

Large zg wellesa i kafke
Srijeda
09.07.2014.

Orson Welles (1915. – 1985.) ostavio je dubok trag u filmskoj umjetnosti. Poznajemo ga po naslovima kao što su Građanin Kane (1941), Veličanstveni Ambersenovi (1942), Macbeth (1948), Dodir zla (1958), ali ovdje i danas Welles nas zanima kao autor Procesa kojega je 1962. snimao u Zagrebu (Josefa K. utjelovio je Anthony 'Psycho' Perkins).

10. srpnja u 20 sati (k vrapcu, pa to je danas!), u Kulturno informativnom centru (KIC-u) otvorit će se izložba Zagreb Wellesa i Kafke, autorska koncepcija Feđe Gavrilovića u organizaciji udruge H2O, kao prvi od niza njihovih projekata sa namjerom povezivanja nezavisnih i institucionalnih projekata.

Izložbeni postav, navodi se, slijedi Wellesovo razmišljanje o mračnoj atmosferi srednje Europe i Zagrebu kao njezinom savršenom predstavniku. Fotografije iz filma prikazuju tradicionalnu i modernističku arhitekturu Zagreba, gledanu kroz mračne leće Kafke i Wellesa.

Vaše oči moći će vidjeti fotografije sa snimanja Mladena Hanzlovskog i Borisa Sütza, ali i nove kolaže Mije Vesovića i Mercedes Bratoš.   

Sve ovo veseli nas u jednu ruku, a u drugu unosi nespokoj u naša srca. Pa zar naš Zagreb, od svih gradova svijeta, da postane pozornicom tjeskobnog Kafkina Procesa? Kukala nam majka!

"Onda, kaj mislite gospon Welles, da snimimo to u Bratislavi ili možda Bukureštu, Budimu ili Pešti?"

"O, no, no, no, znam gdje nam je ići – u Zagreb!"

"A zakaj?"

"Jer imam ga rad!"

Izložba je otvorena do 25. srpnja, a njezin koncept tematski je vezan uz izložbu Grad filma, tvornica snova koja se 24. srpnja otvara u Muzeju grada Zagreba. Ta izložba pokriva bogatu povijest grada Zagreba koji je poslužio kao kulisa mnogim režiserima, i prati razvoj filmske produkcije od nijemog i crno-bijelog filma do modernih koprodukcija.   

Dođite!

izvor i foto: promotivni materijal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu