Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Aktualni književni natječaji i rezidencije

Large pexels cottonbro studio 5053742

Foto: cottonbro studio.

Utorak
02.04.2024.

Nakon produženog vikenda i punjenja spisateljskih i kreativnih baterija, spremni smo za nove prijave na književne natječaje i rezidencije. Kalendari i planeri ni u narednom periodu neće ostati neispisani, trenutno su dostupne različite prilike, a niže provjerite o kojima se točno radi. 

Kao i uvijek, kronološki smo posložili aktualne natječaje i istaknuli rokove kako nijedan ne bi promaknuo. Detalje i uvjete za prijavu na svaki od njih potražite na priloženim linkovima. 

Raspisan je poziv za sudjelovanje na projektu međunarodne mreže književnih rezidencija 'Ulysses' Shelter' koji traje do 7. travnja. Pisci, pjesnici i prevoditelji iz Hrvatske mogu birati lokaciju boravka između sljedećih pet europskih zemalja: Češka, Grčka, Malta, Srbija i Wales u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mi smo u mislima već u jednoj od zemalja, a za sve znatiželjne autore i prevoditelje, evo detalja

Dobra vijest je i da su produljene prijave za deveto izdanje natječaja KuŠIn, i to do 14. travnja. Ovogodišnje izdanje tematski se proširuje i na područje grada Šibenika, kako bi se potaknulo stvaranje originalnih i inspirativnih priča koje će oslikati bogatstvo šibenskog identiteta. Sve o natječaju dostupno je na poveznici

Zadržimo li se nakratko u Šibeniku, primijetit ćemo kako je lokalna kulturna udruga Fotopoetika raspisala natječaj za pjesničku rezidenciju 'Vesna Parun'. Dvotjedna književna rezidencija za hrvatske pjesnike i pjesnikinje organizira se na Zlarinu, rodnom otoku Vesne Parun, a obuhvaća boravak na otoku, posjet zanimljivim lokalitetima u Šibensko-kninskoj županiji i minimalno jedno javno događanje u Šibeniku i/ili na Zlarinu. Nama zvuči super, stoga vjerujemo da pisanje i slanje motivacijskog pisma do 15. travnja neće biti problem.

Evo i još lokalno usmjerenih natječaja: Zavičajna zbirka Gradske knjižnice Ante Kovačića iz Zaprešića objavila je natječaj za kratku priču Zaprešićka kratka priča za autore s područja Grada Zaprešića i zaprešićkoga kraja (općina Brdovec, Dubravica, Marija Gorica, Pušća, Luka, Bistra i Jakovlje). Iskoristite inspiraciju svog lokalnog kraja, napišite priču i ne čekajte posljednji tren – 15. travnja – da je pošaljete. 

Gradska knjižnica Rijeka raspisala je poziv za tri dvotjedne književne rezidencije 'Kamov' namijenjene književnicima (pjesnicima, prozaicima, dramskim piscima) koje će se tijekom rujna, listopada i studenog 2024. godine održati u Rijeci. Tematski je usmjerena prema temama treće životne dobi, što uključuje starenje, demografsku krizu, posljedice produživanja života, život u trećoj životnoj dobi s ograničenim sredstvima, sve su to neke od tema koje će se posebno pozitivno vrednovati. Prijave traju do 17. travnja, sve detalje provjerite ovdje.

Traje i natječaj za originalne, prethodno neobjavljene priče i stripove na otvorenu temu online časopisa za spekulativnu fikciju Morina kutija. Tema pod nazivom "Balkanske tragedije" otvorena je za što širu interpretaciju. Od humorističnih i satiričnih prikaza, do ozbiljnog pristupa, bitno je samo da priče i stripovi budu u žanru spekulativne fikcije: fantastike, znanstvene fantastike ili horora. Do 2. svibnja iskoristite priliku da izgradite nevjerojatne svjetove u sadašnjosti ili budućnosti. 

Kratkopričaše će obradovati činjenica da je još uvijek u tijeku šesti po redu natječaj za kratku priču Biber. Razmislite o temama pomirenja, pričama koje doprinose boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, kao i o svim pričama koje otvaraju puteve za gradnju izvjesnije, sigurnije i slobodnije budućnosti za sve. Naoštrite pera ili se prihvatite tipkanja po tipkovnici i prijavite se do 26. svibnja

Pred nama je dvanaesti natječaj za kratku priču Gradske knjižnice Samobor. Draženki Robotić, koja u ime knjižnice sudjeluje u radu žirija od prvog natječaja, ovoga puta pridružit će se Đurđica Čilić Anera Ryznar. Osmislite priču i predajte je žiriju na razmatranje do 1. lipnja.  

Nedavno su dodijeljene nagrade za Prozak i Na vrh jezika za najbolje rukopise, a imate priliku pridružiti se ovom kvalitetnom društvu! Natječaji su trajno otvoreni za autorice i autore do 35 godina, a nagrađuju se i prozni i pjesnički rukopis. Evo i detalja na linku.

Na koji god književni pothvat se odlučili – držimo fige!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu