Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

China Miéville odbio njemačku stipendiju

Large large 400px china mieville

Foto: Ceridwen.

Četvrtak
25.04.2024.

U otvorenom pismu nagrađivani britanski pisac spekulativne fikcije, kritičar i aktivist China Miéville povukao je svoj pristanak sudjelovanja na prestižnoj njemačkoj DAAD rezidenciji u znak prosvjeda protiv institucije koja je spremna biti dio "sramotnog programa represije i antipalestinskog rasizma".

U svom pismu prof. dr. Joybratu Mukherjeeu (rektoru Sveučilišta u Kölnu koji je ranije ovog mjeseca povukao poziv prof. Nancy Fraser za preuzimanje profesure jer je potpisala otvoreno pismo izražavajući solidarnost s narodom Palestine), Miéville opisuje svoj užas nad groznicom represije i rasizma koja je zavladala njemačkim političkim i kulturnim pejzažom u posljednjim mjesecima, te posebno osuđuje Mukherjeea.

Tekst na engleskom pročitajte na linku, a u nastavku donosimo prijevod u cijelosti.

 

"Poštovani prof. dr. Joybrato Mukherjee,

Bio sam duboko počašćen rezidencijalnom stipendijom za književnost za 2024. godinu koju mi je dodijelio DAAD, čiji ste predsjednik. S velikim žaljenjem moram povući svoje prihvaćanje ove ponude.

Otkako mi je taj poziv upućen, Izrael je započeo svoj napad na Gazu, što prema Međunarodnom sudu pravde od 26. siječnja 2024. godine može biti okarakterizirano kao mogući genocid. Ovaj genocidni napad uključuje i ono što su UN-ovi stručnjaci nazvali školskim genocidom, 'sistemsko uništavanje obrazovanja kroz uhićenje, zatvaranje ili ubojstvo nastavnika, studenata i osoblja te uništavanje obrazovne infrastrukture'. Pisci i novinari, zajedno s medicinskim osobljem i mnogim drugima, nisu pošteđeni. Gledao sam s užasom kako politička atmosfera u Njemačkoj postaje sve otrovnija, represija solidarnosti s Palestincima sve brutalnija, klevetanje aktivista – uključujući, naravno, neproporcionalan broj židovskih aktivista – kao 'antisemita' sve više nečuveno. Nadao sam se sudjelovanju pod okriljem DAAD-a ne samo u kulturnom životu Berlina, grada koji volim, već i u njegovom političkom životu. No svatko ima svoje granice.

Ovog tjedna saznao sam za Vašu osobnu ulogu u nesavjesnom povlačenju profesure Alberta Magnusa profesorici Nancy Fraser, u Vašoj ulozi rektora Sveučilišta u Kölnu, jer je potpisala pismo – zajedno s preko 400 drugih filozofa – u solidarnosti s palestinskim narodom u kontekstu izraelskih neprekidnih masakra. To se dogodilo u istom mjesecu kada je Palestinski kongres u Berlinu nemilosrdno i iznenada zatvoren, mirni aktivisti uhićeni i govornici zabranjeni. Ne mogu prihvatiti pozivnicu DAAD-a kada nemam povjerenja da će institucija stati protiv takvog sramotnog programa represije i antipalestinskog rasizma. Dapače, Vi ste osobno pokazali svoju spremnost da budete dijelom toga.

Kao što vam Jonas Staal kaže, 'Sada ste dio klime u kojoj je nikada više postalo opet iznova.' Duboko sam zahvalan Staalu na njegovom izvanrednom pismu kojim odbija vlastitu nominaciju, za koje sve potičem da ga pročitaju, a kojemu nemam mnogo dodati: u njemu se detaljnije iznose razlozi koji stoje iza moje odluke.

Stojim u solidarnosti s brojnim njemačkim radnicima i aktivistima unutar institucija poput Vaše koji su zgroženi i bore se protiv trenutne klime rasizma, cenzure, rastućeg autoritarizma i poricanja zločina.

Sloboda Palestini.

China Miéville"

Pismo Jonasa Staala također upućeno prof. dr. Joybratou Mukherjeeu na engleskom jeziku možete čitati na poveznici.  

Podsjetit ćemo kako autorovu knjigu Pad Londona možete čitati u hrvatskom prijevodu i objavljena je u biblioteci Prijatelji Bookse i Multimedijalnog instituta, a razgovor s autorom možete čitati ovdje. O temi kapitalizma u književnosti na primjeru Chine Miévillea više možete otkriti u razgovoru koji se odvio u sklopu tribine Književna perspektiva

Izvor: Lithub.

Možda će vas zanimati
Podcast
Homepage untitled design  8 23.12.2021.

Booksin podcast: (Pred)apokalipsa, weird fiction i (naša) stvarnost

Jer što je bolje za kraj godine od malo (puno!) Chine Miévillea, apokaliptične atmosfere i angažmana!?

Piše: Ivana Dražić

Intervju
Homepage 400px china mieville 24.05.2020.

'Živimo u vremenu bombastičnosti i melodrame.'

Razgovarali smo s britanskim piscem, kritičarom i aktivistom Chinom Miévilleom.

Piše: Miljenka Buljević

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu