Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Monte Librić

Large 1207
Srijeda
29.10.2008.

U sklopu ovogodišnjeg pulskog sajma Sa(n)jam knjige u Istri održat će se i sasvim nova manifestacija, Festival dječje knjige Monte Librić. 'Mali sajam' namijenjen je najmlađima, i ujedno je prvi istarski književni festival za djecu, čije će 'brdo knjiga' iz naziva niknuti u samom centru Pule.

Kulturni entuzijasti koji su se prihvatili projekta su Puljani Dejan Gotal, Gordana Trajković, Maja Celija, Iva Ðorđević, Maja Kovač i 'veterani' Sajma: Tereza Pulja, Olivera Pleić, Mauricio Ferlin, Egle Vošten i Magdalena Vodopija.

Prema najavama, od 4. do 11. prosinca, koliko traje cijela manifestacija, djeca iz cijele Istre stizat će organiziranim prijevozom na druženje i igru, a dočekivat će ih kreativne radionice, performansi, kazališne predstave, projekcije animiranih filmova te edukativne igre inspirirane knjigom. U podršku najmlađima doći će brojni pisci, na čijim su knjigama i pričama stasale i nešto starije generacije, a dolazak su potvrdili Mladen Kušec, Hrvoje Hitrec, Pajo Kanižaj, Maja Glušević, Melita Rundek, Sanja Pilić, Sanja Lovrenčić, Danijel Načinović, Zvonimir Balog, Helena i Zvonimir Bulaja, Miro GavranSanja Polak. Još se ne zna tko će od njih sudjelovati u programu 'Piknik s autorom' ili čitati 'Priče za laku noć', no najavljeno je da će dječju Radijsku radionicu voditi svestrani pulski kreativac Dejan Gotal, a Holcimovu likovnu radionicu višestruko nagrađivana ilustratorica dječjih knjiga Maja Celija (kontakt za prijavu na radionice: 052/ 222 865 ili monte.libric@sanjamknjige.hr).

Na Monte Libriću će se predstaviti preko 50 nakladnika s izborom dječjih knjiga, slikovnica, lektira, a osim recentnih izdanja knjiga za djecu bit će izložene i edukativne igračke, multimedija, audio knjige te crtani filmovi.

Iako je festival prvenstveno osmišljen za djecu, eto možda prilike i za odrasle da se prisjete Šegrta Hlapića, Eka eka, Plavog kaputića i Lažeš, Melite.


Festival u suradnji s Pulskom grupom ponosno predstavlja Pulske police, police rađene za potrebe Sajma. Zamišljene su kao dio cjeline, a ne kao zaseban objekt. Osnovni element su ljestve koje su preuzete kao tema iz arhitekture, a služe kao privremena skela. Glavne odlike su im jednostavnost i pristupačnost.

Pulska grupa je započela s radom 2005. godine kao aktivisti na području arhitekture i urbanizma. Članovi su joj arhitekti Vjekoslav Gašparović, Emil Jurcan, Jerolim Mladinov, Marko Perčić, Helena Sterpin i Edna Strenja.

Fotografije: Hassan Abdelghani

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu