Ponedjeljak
23.05.2016.

Andrea Zlatar Violić
A+ A-
Andrea Zlatar Violić rođena je 1961. godine u Zagrebu. Studirala je komparativnu književnost, filozofiju i klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade i boravila je na kraćim stručnim stipendijama u inozemstvu. Godine 1988. magistrirala je iz područja književnosti, a 1992. obranila doktorsku disertaciju (tema 'Modeli srednjovjekovne autobiografije: ispovijest i životopis').

Radi na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu od 1986. godine, trenutno u svojstvu redovitog profesora, gdje je uključena u nastavnu i znanstvenu djelatnost (projekti istraživanja suvremene hrvatske književnosti u europskom kontekstu). Redovito sudjeluje radu znanstvenih skupova iz područja povijesti i teorije književnosti. Radila je kao ministrica kulture Republike Hrvatske od prosinca 2011. do svibnja 2015.
 
Od početka osamdesetih godina bavi se i uredničkim i novinskim poslovima (Omladinski radio, Studentski list, Gordogan, Vijenac, Zarez). Uz znanstvene radove objavljuje i esejistiku (knjige Veliko spremanje. Svakodnevne razglednice, Tekst, tijelo trauma, Neparne ljubavi...)

Dosad objavljeni tekstovi

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.