Srijeda
04.03.2009.

Začitavanje: 'Sanjar Angus'
A+ A-

Nikad ne biste pogodili da su Kelti, ratnički narod koji je svojedobno nastanjivao Europu od Irske do Crnog mora, bili klepetuše kakve svijet nije vidio. Kako su ratnici, druidi i ratari našli vremena da ispredu tako bogatu i šarenu mitologiju u kojoj su božice sastavljene od hrasta i cvjetova medunike, a bogovi vare pivo koje daje besmrtnost, nama Slavenima ostaje vječitom tajnom. Iz tih je mitova rođen i Angus, sin vrhovnog boga Dagde i vodene vile Boann. Osim što je bio lijep kao Apolon i lukav kao Merkur, ljudima je donosio snove i ljubav, a s njima naravno i sreću i plodnost.

'Boann je, naravno, bila vrlo lijepa, premda je tek šačica ljudi vidjela njezinu ljepotu. S vremenom je do Dagde dopro glas da u toj rijeci živi prelijepa vodena vila i on je odlučio provjeriti je li ona doista takva krasotica kako govore. Uzeo je svoju toljagu i pošao prema rijeci. Sunce se diglo visoko na nebu i sjena mu je okraćala. Nitko nije znao da Dagda dolazi jer on je bio vihor i dažd i oblaci na nebu. Dagda je bio Irska, a Irska je bila posvuda oko njega. Bio je i Škotska i zemlje onkraj nje.'

Jedan od omiljenih bogova oko čije su glave letjeli poljupci preobraženi u ptice našao se i u pričama Alexandera McCalla Smitha okupljenima pod naslovom Angus sanjar (Vuković&Runjić, 2008.). Priča počinje mitom o Angusovom začeću i prevari koju je izveo nestašni Dagda ne bi li naveo Boann da legne s njim, i zatim probija svoj vemenski okvir i smješta se u moderno vrijeme, vrijeme u kojem je mnogo toga različito, ali potreba za jednim sanjarom Angusom postoji još uvijek. McCall Smith slaže svoje priče kao tortu, sloj po sloj, mit na pripovijest, a poveznica uvijek ostaje ista: ljubav. I kad se radi o djevojci na medenom mjesecu, bratovom odlasku u Kanadu ili sinu koji se okreće protiv majke, Angus je tu da umiješa svoje prste, prerušen i nevidljiv svima nama odhranjenima na video-igricama i instant obrocima.

Sve se priče odvijaju, dakako, u Škotskoj čije krajolike ne treba posebno predstavljati ni hvaliti, pa tako divlja otočka priroda igra značajnu ulogu u svakoj od njih, čak i kad se radnja događa u Istraživačkom centru kraj Glasgowa. Autor prirodu u neku ruku oponaša pišući skroz rasterećeno: kad ne prenosi mitove o samom Angusu, dodjeljuje mu ulogu svinje ili psihoterapeuta, ali ga nikad ne lišava njegovih moći. Kako sam priznaje, doradio je Angusov lik sebi po volji: tamo gdje je predaja ostavila praznine, a ostavila ih je mnogo, McCall Smith se u maniri svojih dokonih predaka poslužio maštom i lepršavom bogu darovao osobnost na koju su zaboravili pripiti druidi. No njegov Angus nema ni moralne ni didaktičke zadaće, on je jednostavno tu da omogući dodir sa snovima i ljubavlju, pa iako smo se nadali da će možda nagovoriti kojeg Škota da odjene donje rublje ispod kilta to će morati sačekati neka druga vremena.

Alexander 'Sandy' McCall Smith nije se rodio u nekom škotskom dvorcu na hridima, već u britanskoj koloniji Rhodesiji, današnjem Zimbabweu, a sada živi u Edinburghu gdje predaje pravo. Pošto je napisao preko pedeset knjiga koje obuhvaćaju stručne radove kao što je Kazneni zakon Botswane, te dječje romane i pripovjetke o ekscentričnim austrijskim profesorima možemo zaključiti da se radi o skribomanu, i to uspješnom skribomanu koji je međunarodni uspjeh postigao serijom krimića o afričkoj detektivki Precious Ramotswe. Prva damska detektivska agencija koju vodi uljudna gđica. Ramotswe na engleskom se jeziku prodala u dojmljivih 13 milijuna primjeraka, a prevedena je na 36 svjetskih jezika.

Katarina Brbora

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.