Srijeda
15.04.2009.

Začitavanje: 'U očekivanju potresa'
A+ A-

Zinaida Linden (1963.), Ruskinja je koja živi u Finskoj, pišući na švedskom. Ovoj kozmopolitskoj kombinaciji uzrok je udaja za jednog Finca i magisterij švedskog jezika i književnosti. Švedska manjina u Finskoj razvila je književnu scenu ne nužno ovisnu o tijekovima u suvremenoj švedskoj i finskoj književnosti, na kojoj se Linden prvi put pojavila 1996. zbirkom pripovjedaka Överstinnan och syntetisatorn (u slobodnom prijevodu Pukovnikova žena i sintetizator). Par nagrada i književnu slavu na sjeveru donio joj je roman o ocvalom dizaču utega koji svoj novi život pronalazi u zemlji mangi, suma i sirove ribe.

U očekivanju potresa (Disput, 2009.) započinje susretom na kolodvoru: mlada žena susreće krupnog muškarca kojeg opsjeda grupa Japanaca tražeći autogram. Njihova usputna konverzacija pretvara se u sagu koju priča on, Ivan Demidov. Mladi Ivan odrastao je u provinciji opsjednut vatrom. Kao tinejdžer dolazi u Sankt Petersburg trenirati za državnu dizačku reprezentaciju SSSR-a, što je podrazumijevalo i uzimanje steroida u slavu domovine. U dvadesetima, nakon piromanske epizode završava u sanatoriju. Besperspektivnost života u ruskoj provinciji u koju se Demidov naposljetku vratio prekida posjet tajanstvenog agenta i sponzora iz Japana, gospodina Noguchija. Dekintirani Ivan prihvaća Noguchijevu ponudu da sreću okuša u sumo-hrvanju.

Ivan je bajkovit koliko i stvaran lik. Opčinjen je snagom, svojim mišićavim tijelom, glazbom i umjetnošću, putuje poput nekog mitskog junaka po dizačkim natjecanjima, pronoseći slavu Sovjetskog Saveza, a s druge strane ima mračnu stranu u kojoj tinja piromanski poriv bivšeg vatrogasca i nemogućnost ostvarivanja dublje emotivne veze sa ženama. Na trenutke komičan, ali beskrajno simpatičan i iskren antiheroj, progovara jednostavnim jezikom protkanim humorom i sjetom. Diveći se statuama atlanta koji na jednom sanktpetersburškom trgu na svojim plećima nose svijet, tj. izgledaju kao da podupiru dio zgrade, iako služe samo za ukras, Demidov shvaća kako se svijet izmiče pod njegovim nogama nizom potresa. Potresao ga je pad Sovjetskog saveza za kojeg je žrtvovao svoje zdravlje. Potres promjena potresa i Japan u koji Demidov ide trbuhom za kruhom. Japancima stroga i razrađena hijerarhija suma služi kao sredstvo za samozavaravanje, dok se njihovo društvo trese od sudara sa zapadnjačkom kulturom.

Rođena Ruskinja, koja je neko vrijeme živjela u Japanu, insajderski samouvjereno čitatelju prezentira vrelo podataka iz Rusije osamdesetih i Japana devedesetih. Ivan Demidov, iako izmišljena ličnost, ponekad blago iskarikirana i frankenštajnski sklepana od osoba koje je Linden poznavala, u svojem se mesnatom obličju utjelovljuje u čitateljevom umu ne puštajući ga dok ne odsluša priču do kraja.

Srđan Laterza 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.