Srijeda
04.03.2020.

6. FantaSTikon

Petak, 13.03.2020 - Nedjelja, 15.03.2020 @ FESB Split
A+ A-

Vjesnik proljeća u Splitu već je šestu godinu Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon koja će se u organizaciji Udruge F&ST održati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu od 13. do 15. ožujka.

Kao i prethodnh godina, konvencija je tematski obilježena, a ove godine se oslanjaju na Italiju i Pod morem, dok će od zanimljivih obljetnica biti uključene stogodišnjice rođenja literarnih velikana Isaaca Asimova i Franka Herberta, te 150. godišnjica objavljivanja proto-SF romana Julesa Verna 20 000 milja pod morem.

Splitskoj publici predstavit će se Francesco Verso, višestruko nagrađivani talijanski pisac znanstvene fantastike i urednik. Josip Ćirić, jedan od najpopularnijih profesora s Filozofskog fakulteta u Zadru, na FESB-u će predstaviti Asimova i raspravljati o tome koliko smo kao čovječanstvo odmakli od njegovih postulata. Aleksandar Žiljak, poznati i nagrađivani pisac i ilustrator, redoviti gost na većini hrvatskih konvencija, ove godine govori o morskim čudovištima koja još od antike ispunjavaju pomorce strahom. Morske zmije, krakeni, balene, divovske lignje - neka su ostala u domeni mašte, a za neka se pokazalo kako su sasvim stvarna.

Kao biolog mora i profesionalni ronilac te ljubitelj znanstvene fantastike, Donat Petricioli se već preko trideset godina susreće s vodom, bilo morskom bilo slatkom. O njenim izuzetnim svojstvima, mogućnostima i nemogućnostima, mnogo je saznao. U svom predavanju ukratko će se osvrnuti na karakteristike vode - njena kemijska, fizikalna, biološka, mehanička i neka druga svojstva - iz kojih neposredno proizlaze mogućnosti organizama koji je koriste ili u ili na njoj žive.

Dalibor Perković pretpotopni je fan SF-a, a pisanjem se bavi tek nešto kraće. Povremeno objavljuje već dvadesetak godina, a Rakova djeca su mu drugi roman. U slobodno vrijeme predaje fiziku po kućama, dok u posljednjih deset godina u kasne noćne sate pokušava
zagorčavati život raznim ministrima obrazovanja.

U filmskom programu može se pogledati Slice Of Life, originalni kratki znanstveno-fantastični film snimljen u maloj garaži iznad Zagreba upotrebom maketa i projekcija, u stilu SF klasika iz 1980-ih. Očekuje vas i Šahovska simultanka Šahovskog kluba Student, tri dana društvenih igara s turnirima, radionica pisanja drabble-a, Geek Trivia Quiz i još četiri nagradna kviza, te nagradno cosplay natjecanje.

Ulaznice se mogu kupiti na ulazu konvencije od 19 sati u petak, 13. ožujka, po cijenama od 75 kn za sva 3 dana, 70kn za subotu i nedjelju, petak ili nedjelja su po 35 kn, subota 55 kn, a za FESB-ovce, redovne članove Udruge F&ST, osnovnoškolce i mlađe (uz pratnju odrasle osobe koja ima ulaznicu) – besplatno.

Više o konvenciji pronađite na službenim stranicama i društvenim mrežama

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.