Petak
11.12.2015.

'Barokna arhitektura' - predstavljanje

Petak, 18.12.2015 u 12:00 @ Muzej za umjetnost i obrt
A+ A-

Na predstavljanju sudjeluju akademik Tonko Maroević, dr. sc. Milan Pelc, dr. sc. Željka Čorak i dr. sc. Katarina Horvat-Levaj, a moderira urednica Nives Tomašević.

Mnoga razdoblja nemaju odgovarajuću sintezu koja obuhvaća odrednice stilskog razdoblja. To nije slučaj s arhitekturom baroka, koje je jedno od najznačajnijih stilskih razdoblja na tlu Hrvatske. Razvoju barokne arhitekture pridonijeli su naručitelji umjetnosti, biskupi, crkveni redovi, državne institucije, komunalne uprave, feudalni veleposjednici. Barokna arhitektura zaživjela je na tlu Hrvatske, a danas nas na nju podsjećaju umjetnički kvalitetni dometi koji su prikazani na više od 600 fotografija, shematskih prikaza i skica. Ova monografija prezentira baroknu arhitektonsku baštinu nastalu na tlu Hrvatske tijekom 17. i 18. stoljeća. Hrvatska kao 'predziđe kršćanstva' bila je na razmeđi talijanskog baroka s jedne te srednjoeuropskog baroka s druge strane. To je pridonijelo da se na tlu Hrvatske razvije osebujni pluralizam sa zajedničkim stilskim okvirom, a odredile su ju i povijesne prilike u kojima arhitektura nastaje. Ovo kapitalno djelo, koje sadrži više od 712 stranica o baroknoj arhitekturi, podržalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.