Ponedjeljak
09.03.2020.

Bookvica: Igor Rajki

Četvrtak, 12.03.2020 u 20:30 @ Klub Quasimodo
A+ A-

Književni program Bookvica, koji se održava u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II), ovog četvrtka, 12. ožujka, s početkom u 20:30 ugošćuje višestruko nagrađivanog autora romana, kratkih proza, drama, eseja te knjiga za djecu i mladež Igora Rajkija. 

Autor će publici predstaviti svoj najnoviji roman Drhtajništvo u kojem su likovi pisac, lektor, fontolog, dijalogičar, ali je – kao i u većini Rajkijevih djela – glavni junak (nadjunak) hrvatski jezik, koji nije samo sredstvo, nego i neobično živ organizam što se razvija do neslućenih razmjera.

U razgovoru koji će s autorom voditi voditeljica Bookvice Patricija Horvat bit će, osim o samom romanu, riječi i o autorovoj fasciniranosti hrvatskim jezikom, o zanimljivim istraživanjima o povijesti slavenskih jezika, o metaforama i jezičnim kovanicama, o tišini i zvukovima, o stvarnosti i eskapizmu, kao i o položaju umjetnika u našem društvu.

Dođite saznati tko i zašto u Drhtajništvu drhti, tko i što taji, a čitanjem ulomaka iz romana zorno će se pokazati da se s pravom kaže: "Svi pisci pišu na jedan način, a Igor Rajki na drugi". Kao i uvijek, najsretnijeg posjetitelja ili posjetiteljicu čeka dar – ovoga puta to će biti roman Drhtajništvo.

Igor Rajki (1965., Zagreb) piše kratke proze, romane, drame i eseje, te knjige za djecu i mladež. Od 1990. redovito objavljuje tekstove u raznim novinama za kulturu i književnim časopisima. Napisao je nekoliko dramskih komada, a u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija izvedeno mu je nekoliko radio-igara. Zastupljen je u nekoliko antologija: Najbolje hrvatske priče 2006., Zbirnik, antologija pripovijesti za mladež te Blizine, nigdine i fritule. Dobitnik je nagrade književnog časopisa Nomad te dviju nagrada za kratku priču Zlatko Tomičić. Njegov dramski tekst za djecu Čarobnjak dobio je prvu nagradu na Ogulinskom festivalu bajki 2010. Jedan je od autora u nagrađivanom dramskom omnibusu Zagrebački pentagram (ZKM 2009). Za proznu knjigu Posuđene ispričnice (2011.) dobio je godišnju Nagradu Grigor Vitez. Njegov roman Detektor istine (2012.) bio je u užem izboru za nagradu Meša Selimović, a i Detektor istine i Puteni nametnik našli su se u finalu književne nagrade T-portala za najbolji roman.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.