Petak
11.11.2011.

Crni kolovoz

Srijeda, 11.02.2009 u 22:30 @ HBO
A+ A-

Čovjeka koji se 1960-ih zauzeo za prava zatvorenika i čija je buntovnička filozofija potaknula osnutak najmilitantnijeg pokreta za ljudska prava u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

Bijesan zbog neljudskih uvjeta koje su on i njegovi kolege zatvorenici bili prisiljeni podnositi, dok je vanjski svijet bivao svjedokom rastućeg pokreta za ljudska prava, Jackson je svoju srdžbu pretočio u filozofiju koja će na koncu postati pokretačka snaga Obitelji crne gerile, uzdižući se od običnog lopova do političkog mučemika, nakon što je osuđen na kaznu od „godine dana do doživotne“ za krađu sedamdeset dolara na benzinskoj postaji. U jedanaest godina, koliko je proveo iza rešetaka, Jackson je pročavao tekstove revolucionarnih mislilaca, poput Marxa i Maoa, te je počeo svoj bijes kanalizirati u niz pisama u kojima osuđuje rasistički status quo. Skupljena i objavljena u knjizi Brat Soledad, uz pomoć idealističkog urednika Davida Dryera, ta su pisma autora ubrzo pretvorila u kontroverznu zvijezdu, a istodobno su privukla pozornost na pitanje zatvorske reforme.Ubrzo nakon toga Jackson će poslužiti kao katalizator događaja koji će ostati zapamćen kao jedan od najnasilnijih u povijesti San Quentina.

(Black August / 2007.) 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.