Četvrtak
29.08.2019.

Festival svjetske književnosti

Nedjelja, 08.09.2019 u 19:00 - Subota, 14.09.2019 u 17:00 @ razne lokacije
A+ A-

Sedmo izdanje Festivala svjetske književnosti održat će se od 8. do 14. rujna u Zagrebu i Splitu. I ove godine festival će ponuditi raznolik program s mnoštvom književnih razgovora i predstavljanja, filmskih projekcija, izložbi i koncerata, a naglasak će se staviti na književnost španjolskog jezika.

Festival će otvoriti jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora Fernando Aramburu, koji će predstaviti roman Patria koji je osvojio niz važnih španjolskih i europskih književnih nagrada. Gostuje i jedan od najvažnijih svjetskih gestaltera, Argentinac Jorge Bucay, zatim jedna od najvećih mladih zvijezda svjetske književne scene Samanta Schweblin, hrvatskim čitateljima itekako poznata Laura Restrepo te nova pjesnička zvijezda Elena Medel. U suradnji s hrvatskim centrom PEN-a festival dovodi i direktora međunarodnog PEN centra, katalonskog pjesnika i aktivista Carlesa Tornera, te pjesnika Georgea Angela Marija Quintera.

Osim autora španjolskog govornog područja, na festival dolazi i više od stotine drugih inozemnih i domaćih pisaca, književnih kritičara, znanstvenika, likovnih umjetnika i glazbenika. Među njima su prvi dobitnik nagrade ManBooker iz Sjedinjenih Američkih Država, satiričar Paul Beatty, dobitnik najvažnije talijanske književne nagrade Strega Nicola Lagioia, najvažnija suvremena francuska spisateljica mlađe generacije Leila Slimani, jedan od najprevođenijih suvremenih turskih pisaca Burhan Sonmez, dobitnik ovogodišnje nagrade Vilenica Dragan Velikić, autor koji se usudio nastaviti djelo Stiega Larssona David Lagercrantz, nagrađivana irska autorica Eimear McBride, autor kultnoga romana Komo Srđan Valjarević, zvijezda austrijske književnosti Robert Menasse, slovenska autorica Mojca Kumerdej i francuska spisateljica Maylis De Kerangal.

Kao i dosad, održat će se i Književne matineje za učenike zagrebačkih srednjih škola i gimnazija na kojima gostuju Julijana Adamović, Jurica Pavičić i Nebojša Lujanović, a program je proširen i na matineju za učenike koji imaju nastavu na stranom jeziku.

Na festivalu će se održati niz tribina, stručnih predavanja i diskusija, a bit će prikazana i tri filma inspirirana književnošću, dva poljska (Nezasićenost, redatelj Wiktor Grodecki, i Oproštaj od jeseni, redatelj Mariusz Trelińśki) te jedan francuski (Corniche Kennedy, redateljica Dominique Cabrera).

Detaljan program i raspored po danima pronađite na stranicama festivala.


 

  

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.