Ponedjeljak
02.07.2018.

Izložba Krležinih rukopisa

Srijeda, 04.07.2018 u 12:00 @ Nacionalna i sveučilišna knjižnica
A+ A-

U okviru programa 7. festivala Miroslav Krleža bit će predstavljena jednodnevna izložba Krležini rukopisi. O Krleži, njegovu radu i značaju govorit će teatrologinja dr. sc. Lada Čale Feldman i dr. sc. Tomislav Brlek s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Irena Galić Bešker, voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Predstavljena građa pratit će program Festivala, obuhvaćajući rukopise iz dramskoga ciklusa o Glembajevima, Krležine dnevničke zapise za 1918. godinu, predavanje Kako stoje stvari (održano 17. prosinca 1952. u Zagrebu), prvo izdanje kultnih Balada Petrice Kerempuha, plakate predstave Leda Borisa Dogana i Zlatka Kauzlarića Atača iz Grafičke zbirke NSK te još poneku zanimljivost kao svjedočanstvo vremena kojemu je Krleža dao svoj pečat. Svi izloženi Krležini rukopisi pohranjeni su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, kamo su prispjeli 2001. godine po isteku dvadesetogodišnjeg moratorija koji je zahtijevao sâm autor.

Na otvaranju izložbe bit će predstavljen i pretisak Krležine knjige Hrvatska rapsodija, uz 100. obljetnicu njezina prvog objavljivanja (Naklada Đorđe Ćelap, Hrvatska rapsodija, uz koju se tada prvi put objavljuju Kraljevo i Cristoval Colon). Riječ je o četvrtom izdanju Biblioteke Festivalski Krleža, u kojoj su do sada objavljena djela Pan (2017.) te Pjesme I. i Pjesme II. (2018.) u sunakladništvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, nakladničke kuće Jesenski i Turk i Teatra poezije. Ova Krležina rana izdanja svjedočanstvo su suradnje s istaknutim hrvatskim slikarem Ljubom Babićem, koji ih je, zahvaljujući sličnosti umjetničkih afiniteta, likovno opremio.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.