Petak
11.11.2011.

Književna večer: Vesna Krmpotić

Utorak, 27.01.2009 u 19:30 @ Molekula
A+ A-

Književna večer podijeljena je u dva dijela. U prvom dijelu kroz razgovor s književnicom osvrnut će se na njen život i opus u kojem je i publika pozvana postavljati pitanja, dok će u drugom dijelu književnica čitati ulomke iz svojih proznih djela te pjesme. Književna večer trajati će sati i pol vremena.

Organizatorica i voditeljica književne večeri je Neli Nežić.

Vesna Krmpotić rođena je 1932. godine u Dubrovniku, diplomirala je psihologiju i engleski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a bengalski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u New Delhiju. Početkom 60-tih radila je kao urednica u Literarnoj redakciji Radio Zagreba, zatim kao urednica u Prosvjeti i Globusu i u kulturnoj redakciji beogradskog radija. Na studijskom boravku u Indiji boravila je od 1962. – 1964, a nakon toga kao profesionalna književnica uglavnom živi u Beogradu.

Piše romane, pjesme, eseje, članke, književne prikaze i radio drame. Izdala je preko 80 knjiga među kojima se nalaze: Hiljadu lotosa, Dijamantni faraon, Ljevanica za Igora, Brdo iznad oblaka, Bhagavatar, Sedam koraka oko vatre, Put jednote, te najopširniju svjetsku pjesničku zbirku 108 X 108 koja sadržava 11.664 pjesme.

Višestruko je nagrađivana, među čijim se nagradama nalazi i godišnja nagrada Vladimir Nazor (1975.), nagrada Vladimir Nazor - za životno djelo (1999.), nagrada HAZU za književnost (2006.), Odlikovanje za zasluge u kulturi (2008.) i dr. 2008. godine nominirana je od strane Hrvatske za Nobelovu nagradu za književnost. Članica je Hrvatskog društva pisaca te Društva hrvatskih književnika.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.