Ponedjeljak
09.03.2020.

Književni petak: Suvremeni imperativ ljepote

Petak, 13.03.2020 u 20:00 @ Galerija Kupola, Gradska knjižnica
A+ A-

Treća ovogodišnja tribina Književnog petka održat će se u petak, 13. ožujka u 20 sati u Galeriji Kupola zagrebačke Gradske knjižnice na temu Suvremeni imperativ ljepote.

Sudjelovat će Željana Bolanča, Frano Dulibić i Petra Krpan, a urednik i voditelj je Goran Sunajko.

Od grčkih se izvora pojam lijepoga vezivao uz smisao kozmosa koji je podrazumijevao harmoniju (kozmos je skladno uređen), pa riječ "kozmetika" danas označava radnje dovođenja lica i tijela u skladnu formu, nasuprot viškovima i nepravilnostima (deformacijama, asimetrijama, disproporcionalnostima). S druge strane, u pojedinim se umjetničkim pokretima modernizma razvila afirmacija "ružnoga" kao protesta kozmičkoj ljepoti, odnosno umjetnost je izražavala važnost upravo tih "viškova" i "nepravilnosti" koji odstupaju od kanona ljepote, a u kojima se događa smisao umjetnosti kao emancipacijskog zahtjeva za autentičnošću.

Na tribini će biti zastupljeni različiti pogledi na transformaciju mišljenja lijepoga danas, a sudionici će raspravljati na koje se sve načine imperativ ljepote reflektira u umjetnosti, modi i estetskoj medicini.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.