Ponedjeljak
16.01.2017.

Nathan Brown – Racionalistički empirizam: politika, epistemologija, ontologija

Ponedjeljak, 30.01.2017 u 17:00 - Srijeda, 01.02.2017 u 17:00 @ MaMa
A+ A-

30.01. (ponedjeljak) u 17:00h: Racionalistički empirizam, dijalektički materijalizam – Od Althussera do Meillassouxa.
31.01. (utorak) u 17:00h: Kriterij imanencije i transformacija strukturalne kauzalnosti – Od Althussera do Théorie Communiste.
01.02. (srijeda) u 17:00h: Spekulativni idealizam, spekulativni materijalizam – Hegel, Heidegger, Meillassoux.


Nizom od tri izlaganja teorijski će biti uobličen "racionalistički empirizam” kao metodološka putanja modernog i suvremenog mišljenja te će biti predstavljene njene implikacije za komunističku politiku, spekulativnu epistemologiju i filozofiju vremena. Prvo predavanje će osvijetliti udio rada Quentina Meillassouxa u reorijentaciji dijalektičkog materijalizma koju je proveo Louis Althusser. Drugo predavanje će biti posvećeno nasljedovanju althusserijanske teorije od strane Théorie Communiste – branit će se teza da Théorie Communiste uspijeva udovoljiti spinozističkom "kriteriju imanencije”, što nije pošlo za rukom Althusseru, putem racionalističko-empirističkog razumijevanja veze između komunističke teorije i prakse. Posljednje predavanje vraća se na ontološke implikacije Meillassouxovog spekulativnog materijalizma situirajući ih nasuprot Hegelovom spekulativnom idealizmu i rekonstruirajući na toj osnovi teoriju vremenu izloženu u Meillassouxovoj neobjavljenoj doktorskoj disertaciji.
Cilj je ovih predavanja promisliti metodološke posljedice suvremene spekulativne filozofije tako da ih se pritom ne svede na teorijski trend ili antikantovsku tiradu, nego da ih se shvati kao razvoj alternativne povijesti političkog, epistemološkog i ontološkog mišljenja — racionalističkog empirizma — koji Meillassouxov rad unapređuje.


Nathan Brown je direktor Centra za proširenu poetiku na montrealskom sveučilištu Concordia. Autor je monografije The Limits of Fabrication – Materials Science, Materialist Poetics.


Važna napomena: molimo da sudjelovanje najavite na elektronsku adresu mi2@mi2.hr (rok: 25.01.).

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.