Četvrtak
15.12.2016.

Od riječi do riječi: Boris Postnikov

Utorak, 20.12.2016 u 19:00 @ Booksa
Extra_large_boris_postnikov_630
Od riječi do riječi: Boris Postnikov
A+ A-

Emisija Pojmovnik postjugoslavenske književnosti, koja se od 2014. emitirala na Trećem programu Hrvatskog radija, predstavljala je jedinstvenu platformu za književnokritička razmatranja i književnohistorijska istraživanja. Nastala je kao pokušaj mapiranja tendencija, tokova, sukoba, proturječja i antagonizama u književnom polju, ali i konkretnih autorskih opusa i djelovanja na, kako se to nakaradno kaže, „prostoru bivše Jugoslavije". Nažalost, u ovogodišnjem valu čistki i ostalih „strukturnih prilagodbi" na javnom radijskom i televizijskom servisu, Pojmovnik je ukinut; štoviše, za razliku od nekih popularnijih programa i sadržaja, njegovo ukidanje jedva da je primjećeno u medijima.
Ukidanje Pojmovnika postjugoslavenske književnosti, praznina koju on ostavlja za sobom u književnom životu, ali i činjenica njegove nevidljivosti u tzv. široj javnosti, naš je povod za razgovor s idejnim začetnikom, autorom i urednikom ove emisije Borisom Postnikovim. S Postnikovim, književnim kritičarem, kritičarem medija i publicistom, razgovarat ćemo i o općem odnosu između književnosti, književne kritike i medija na našim prostorima. Je li istina da se „prava" kritika više ne piše, ili barem da se nema gdje objaviti? Kako strukturne promjene u medijskom polju utječu na praćenje književnosti i pisanje o njoj?
Bavit ćemo se i problemom uokvirivanja i konceptualiziranja proučavanja „naših" (postjugoslavenskih, eksjugoslavenskih, jugoslavenskih) književnosti danas i ovdje, i pokušati načiniti mali povijesni presjek tog bavljenja. Ukratko, što bi uopće bila (post)jugoslavenska književnost? Dakako, pokušat ćemo skicirati i širi kulturni, društveni, pa i politički kontekst unutar kojeg nastojimo misliti ove teme.
Tribina Od riječi do riječi bavi se književnom produkcijom, ali i pisanom rječju u širem opsegu tog pojma, u Hrvatskoj i regiji. Tribina je dio Booksinog programa Književni budoar, a osmišljava je i vodi Dinko Kreho. 

Foto: HDP.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.