Ponedjeljak
07.09.2020.

Poezija na živo: Denis Ćosić

Utorak, 22.09.2020 u 18:00 @ Booksa
Extra_large_cosic_denis
Poezija na živo: Denis Ćosić
A+ A-

S početkom jeseni na tribini Poezija na živo u parku ispred Bookse ugošćujemo pjesnika Denisa Ćosića.

Na tribini će Denis čitati pjesme iz neobjavljenog rukopisa radnog naslova Spirala smrti i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom. Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice, kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.

Denis Ćosić rođen je u Karlsruheu, 1996. godine. Prvostupnik je ekonomije hotelskog menadžmenta i trenutno studira na diplomskom studiju upravljanja ljudskim potencijalima. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Požegi. Pjesme su mu objavljenje u različitim antologijama, zbornicima, časopisima i na portalima u Hrvatskoj i regiji. Prevođene su na engleski, makedonski i slovenski jezik.

Prva zbirka pjesama Neonski bog mržnje izlazi mu 2019. godine pobjedom na natječaju Pjesničkih susreta u Drenovcima za najbolji neobjavljeni rukopis. Zbirka je nagrađena Poveljom uspješnosti na 25. danima Josipa i Ivana Kozarca. Iste godine, s rukopisom Crveno prije sutona, koji je završio i u najužem izboru natječaja Trećeg trga, osvaja Gorana za mlade pjesnike.

Kao poticaj da dođete i uključite se nudimo vam novu Denisovu pjesmu.

***

Morana

Morana reže klobuk crvenjače, narančasti čamac za kotao. Iz njega do nosa dopiru mirisi repe i obraslog polja. Morana crvenjačom hrani zečeve, stidljiva klupka oblaka. Oni iz kotla piju nebo bez zvijezda, trajni zimski san. Usta im se žare pa ishlape od žeđi. Od zečjeg se krzna rade tople kape koje odbijaju mraz. Od ogoljenog se zeca prehrane tri obitelji, večera se najednom ne čini stranom. Morani trebaju zečji bubrezi, iz njihovog oblika naslućuje plodnost zemlje, narav majčinskih utroba. Koju zadesi usud bubrega, zaplovi kotlom crvenjače. Koju zadesi žeđ, polje je i čamac bez pluga i suputnika.

***

Tijekom dana ćete na Sajmu malih izdavača moći kupiti MeandarMedia izdanja, međi kojima je i Denisova zbirka Crveno prije sutona.

***

Prošlogodišnji razgovor s Denisom pročitajte na linku.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.