Ponedjeljak
13.01.2020.

Predstavljanje knjige Tomislava Domovića

Ponedjeljak, 20.01.2020 u 18:00 @ Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
A+ A-

U ponedjeljak, 20. siječnja, u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održat će se predstavljanje knjige Tomislava Domovića Ljubavni abecedarij.

Knjigu će, uz autora, predstaviti akademik Tonko Maroević, Biserka Goleš Glasnović, urednica Marijana Jerkić Rukavina i šansonjer Boris Petrov.

,,O novijoj se pjesničkoj proizvodnji Tomislava Domovića (Zagreb, 1964.) ne piše i ne govori dovoljno. Autor koji je u dekadi što zahvaća drugu polovicu osamdesetih te prvu polovicu devedesetih godina minuloga stoljeća pobrao niz reprezentativnih nagrada (Mak Dizdar, Goran i dr.), izuzmemo li dodijeljeni mu Maslinov vijenac na festivalu Ča? – Kaj? – Što? 2017. godine, već je dulje vrijeme nezahvaćen lupom književno-kritičarskih te čitateljskih interesa.

U razloge slabijega praćenja njegova rada kroz posljednjih dvadesetak godina ne bih želio izravnije ulaziti jednostavno stoga što nisam posve siguran koji su niti bi to u kontekstu ovoga ogleda trebalo biti od primarne važnosti. Na tom je tragu, međutim, moguće objasniti autorovu odluku rukopisni izvornik objaviti u susjednoj nam zemlji. U toj odluci, dakako, ništa nije sporno, ali u razlozima koji su doveli do te odluke moglo bi biti – u dojmu da je odluka rezultatom nepronalaženja nakladnika na domaćem terenu, ali i možebitnom posljedicom autorova revolta prema trpljenju spomenutoga recepcijskog ignoriranja što, uz samu odluku, isto nastoji kompenzirati i kroz visoku produktivnost na društvenim mrežama, a čiji na opciju 'sviđa mi se' svedeni sud čitateljstva po autorove daljnje stvaralačke procese može biti itekako poguban.

Naime, nerijetko posve nekritičko 'lajkanje' pjesama-statusa 'uzduž i poprijeko' društvenomrežja same autore koji na istima ustrajno (uglavnom i hiperproduktivno) objavljuju osokoljeni tobože pozitivnom reakcijom lako navodi na krivi smjer – onaj, naime, osiromašen redukcijom ili izostavljanjem samokritike, a što u konačnici dovodi i to estetski upitnih ukoričenja. U danom primjeru, srećom, tomu nije slučaj što će, vjerujem, biti naznačeno i ovim uvidom.''

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.