Petak
11.11.2011.

Predstavljanje monografije Josipa Butkovića

Utorak, 03.02.2009 u 19:00 @ Galerija Kortil
A+ A-

O knjizi će, uz autora Darka Glavana i umjetnika Josipa Butkovića, govoriti Branko Franceschi te Ivanka Persić.


Riječ je o opsežnijoj publikaciji koja nudi pregled najvažnijih ostvarenja nastalih tijekom tridesetogodišnjeg umjetničkog stvaralaštva ovog istaknutog hrvatskog grafičara, redovnog profesora na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Monografija tako sadrži reprodukcije izabranih grafičkih listova iz klasičnih grafičkih ciklusa nastalih u 1980-im i 1990-im godinama. Posebna pažnja usmjerena je na  grafičke projekte kojima se autor intenzivno posvetio u posljednjih deset godina rada.

O svim navedenim ostvarenjima, ali i brojnim drugima, progovorio je Darko Glavan u tekstu predgovora monografije pod naslovom Josip Butković - Od grafike do nove umjetničke prakse i natrag zaključivši kako: 'Brojnost i impozantne fizičke dimenzije njegovih grafičkih ostvarenja, kao i otvorenost prema ispitivanju novih mogućnosti i oblika umjetničkog ponašanja, legitimiraju ga kao punopravnog sudionika nove umjetničke prakse koji bitno doprinosi ne samo suvremenoj grafici nego i cjelokupnoj inovativnoj domaćoj umjetničkoj praksi zaključnih desetljeća prošlog i početka novog tisućljeća. Stoga nije pretjerano ustvrditi kako je Josip Butković ostavio trag i izborio antologijsko mjesto ne samo unutar povijesti hrvatske suvremene grafike nego i nove umjetničke prakse druge polovice XX. stoljeća i početka novog milenija.'

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.