Srijeda
19.06.2019.

Predstavljanje rukopisne zbirke "Kolende" Mata Zamagne

Petak, 28.06.2019 u 18:00 @ Gradska knjižnica Zagreb
A+ A-

Otkazuje se predstavljanje rukopisne zbirke kolendi Mata Zamagne najavljeno za petak, 28. lipnja. Iz zagrebačke Gradske knjižnice zahvaljuju na razumijevanju.

Nadahnut slikama vlastitog mikrokozmosa, dubrovački vlastelin Mato Franov Zamagna Tamarić (1800. - 1870.) kao sedamnaestogodišnjak pisao je kolende. Njegova rukopisna zbirka Kolende od godisctaa 1817., 1818., 1819. u Riezi čuva se u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku.

U knjizi Kolende. Transkripcija i studije. nalaze se fotografije izvornoga rukopisa Mata Zamagne Tamarića koje, stranicu po stranicu, prati transkripcija teksta. Povijesna studija Jelene Obradović Mojaš tematizira Zamagnin životni put te historiografsko i književno nasljeđe nakon pada Dubrovačke Republike. Jezična studija Ivane Lovrić Jović istražuje kolende s povijesno-kroatističkoga motrišta stavljajući naglasak na elemente koji zrcale mjesto i razdoblje njihova nastanka. Iako su pojedine kolende već ugledale svjetlo dana, u ovoj je knjizi prvi put tiskana cjelovita zbirka.

Djelom Kolende. Transkripcija i studije. skrenuta je pozornost na vrijednost knjižničnog fonda, važnost njegova istraživanja i pravilne skrbi o pisanoj baštini. Knjiga je objavljena u izdanju Dubrovačkih knjižnica.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.