Ponedjeljak
04.11.2019.

Predstavljanje zbirke poezije Igora Grbića

Utorak, 05.11.2019 u 19:00 @ Knjižnica Marije Jurić Zagorke
A+ A-

U utorak, 5. studenog, u zagrebačkoj knjižnici Marije Jurić Zagorke u 19 sati održati promocija pjesničke zbirke nagrađivanog autora Igora Grbića Pjesme rađanja i umiranja

O knjizi će, uz autora, govoriti Dinko Telećan te Adrian Pelc.

,,Pjesme rađanja i umiranja zbirka je pjesama ljubavne tematike. Tema ljubavi razrađena je nekim od tipičnih postupaka – opisom dijelova lica ili tijela voljene, ispreplitanjem ljubavnog odnosa s elementima prirode, uspostavljanjem analogija između osjećaja i godišnjih doba. Ipak, čim pažljivije razmotrimo odnos lirskog subjekta, voljene i kozmosa, uočavamo otklone od niza konvencionalnih motiva i postupaka.

U Grbićevoj poeziji lirski subjekt gubi poziciju čvrstog izvora emocije koji se izražava jezikom, a ljubav otvara divlji prostor unutar kojeg subjekt, objekt i svijet u beskraj mijenjaju mjesta (Kada jednom umrem tvojim tijelom/kada svineš dom u mome grobu/naša sreća bit će zamak samo/svakom rođenom u zlatnom dobu). Time se Grbić upisuje u drugu tradiciju ljubavne poezije konstituiranu još u trubadurskoj lirici, koja ispod denotacije strasti uvijek skriva želju za nastavljanjem simboličke igre."
(Adrian Pelc)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.