Četvrtak
21.12.2017.

Promocija stripa "Mangelos Vol. 1" i izložba "komentari: mangelos"

Petak, 22.12.2017 u 13:00 @ Muzej suvremene umjetnosti
A+ A-

Muzej suvremene umjetnosti obilježit će tridesetu godišnjicu smrti Dimitrija Bašičevića Mangelosa promocijom stripa Mangelos Vol 1, nastalog u suradnji strip autorice Ivane Armanini i likovnog kritičara i kustosa, Marka Goluba. Strip čine četiri poglavlja, koja obrađuju po jednu različitu dimenziju Mangelosove ličnosti kroz različite tekstove, ali i kroz različiti narativni tretman. Tako prvo poglavlje izravno ulazi u Mangelosov umjetnički i teorijski jezik, drugo je biografsko; treće se, kroz prikaz intervjua s Mladenom Stilinovićem, bavi međugeneracijskim dijalogom dok je posljednje nastalo prema predlošku Mangelosove priče, odnosno ne-priče. Sva četiri poglavlja zasnivaju se na tekstovima i manifestima samog Mangelosa, koje autorica i autor stripa interpretiraju kroz vlastitu imaginaciju i likovni senzibilitet.

Na promociji govore autori Ivana Armanini i Marko Golub, ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić i Jasna Jakšić, kustosica MSU-a. Promociju moderira Vesna Meštrić, kustosica MSU-a.

Uz promociju stripa na prvom katu stalnog postava Muzeja „Zbirki u pokretu" postavit će se izložba odabranih stranica stripa. Naime, najopsežniji dio stripa Mangelos Vol 1 bavi se Šidskim manifestom, u kojemu Mangelos iznosi tezu o svojih devet i pol osobnosti. Među njima je Dimitrije Bašičević kao kritičar, ali i kao kustos Galerija grada Zagreba: voditelj Galerije primitivne umjetnosti, Zbirke Benka Horvata i Centra za film, fotografiju i televiziju. Izložbu će pratiti građa iz Dokumentacijskog i informacijskog odjela i knjižnice MSU-a i Arhiva Tošo Dabac, koja svjedoči ne samo o Bašičevićevoj umjetničkoj aktivnosti, već o njemu i kao kustosu i pokretaču likovne scene. Izložba je otvorena do 28. siječnja 2018.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.