Utorak
06.12.2016.

Razgovor: Nora Verde i zbirka priča „O ljubavi, batinama i revoluciji“

Subota, 17.12.2016 u 20:00 @ Booksa
Extra_large_nora_mockup
Razgovor: Nora Verde i zbirka priča „O ljubavi, batinama i revoluciji“
A+ A-

Dragi i drage, pozivamo Vas na razgovor o novoj knjizi Nore Verde O ljubavi, batinama i revoluciji.


Pored same autorice, o knjizi će govoriti i njena urednica, književnica Lamija Begagić, kulturna radnica Vedrana Bibić, književnik Damir Karakaš te Ivan Sršen, izdavač i direktor nakladničke kuće Sandorf.
O ljubavi, batinama i revoluciji kolekcija je kratkih priča i treći prozni naslov Nore Verde, ranije poznate po proznim knjigama Posudi mi smajl i Do isteka zaliha.

Evo što je o knjizi kazala Lamija Begagić:
„Ljubav, batine i revolucija, tri riječi-gromade, tri su tematska okvira unutar kojih se kreće devet protagonistica ove knjige. Ispisane iz pozicije onih koje se patrijarhatu opiru, prkose mu ili ga na bilo koji način remete, ove priče odbijaju svoje junakinje ostaviti na margini, već ih bacaju u samo središte borbe. One primaju udarce i dižu „revolucije", svjesne kako njihovo poprište jesu i ulice,  skvotovi, široki javni prostori, ali i klaustrofobično male spavaće sobe, kuhinje u kojima se kuha ljubav i prži na jakoj vatri ljubomore i svaka ona četiri zida među koja ih se uporno pokušava zatvoriti.  Krećući se od priča-minijatura u duhu anglosaksonske tradicije do dužih pripovijesti, uz britki humor i odlične dijaloške dionice, autorica s jednakom lakoćom portretira mlade anarhistice, aktivistkinje, penzionisane pomoćne kuharice, prkosne djevojčice, učiteljice koje gube tlo pod nogama, lezbijke umorne od svakodnevnog i višedecenijskog coming outa...

Priče Nore Verde sklapaju se u zanimljivu narativnu slagalicu, nastavljajući tamo gdje je autorica stala sa romanom Do isteka zaliha, pokazujući nam kako nasilje možemo pobijediti ljubavlju, a svaka je takva pobjeda mala revolucija."

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.