Ponedjeljak
07.05.2018.

Sjećanja Krležinih suvremenika

Utorak, 08.05.2018 u 18:00 @ Memorijalni prostor Bele i Miroslava Krleže
A+ A-

O druženju s Krležom svjedočit će redatelj Antun Vrdoljak koji je često radio filmove po značajnim literarnim predlošcima. Iz njegovog opusa izdvaja se Kiklop koga je snimio po temama i motivima iz romana Ranka Marinkovića, te Glembajevi prema Krležinoj drami i prozi. Krleža je želio upoznati Vrdoljaka nakon filma Kad čuješ zvona. U ovom susretu veliki redatelj govorit će o našoj poslijeratnoj društvenoj i kulturnoj sceni u kojoj je Krleža bio centralna figura. Vrdoljak će opisati atmosferu susreta s Krležom te što je prethodilo snimanju filma Glembajevi 1988. godine.
Riječ je o vizualno estetiziranom te scenografski i likovno zaokruženom i dojmljivom ostvarenju koje se, pored elegantne i atmosferične režije, ritmične naracije i efektnoga gradiranja dramske tenzije, spretnog umetanja ekspresionističkih detalja, izvrsne glazbe Arsena Dedića i sjajne fotografije Vjekoslava Vrdoljaka odlikuje i vrlo sugestivnim glumačkim nastupima. Redatelj vješto psihološki nijansira tamnim tonovima oslikane važnije protagoniste te na ekran učinkovito prenosi tipičnu krležijansku dekadenciju u ono vrijeme nepostojećih hrvatskih kapitalističkih obitelji.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.