Srijeda
13.01.2016.

Tribina AUT-a: Feminizam i queer u stripu + crtalački jam session

Petak, 22.01.2016 u 19:30 @ MaMa
A+ A-

LGBTIQ inicijativa FFZGa AUT u suradnji s klubom MAMA organizira strip-tribinu na temu feminizima i queera u domaćem i inozemnom stripu. Na tribini sudjeluju um i pero iza genijalnog stripa Horny Dyke - Helena Janečić, urednica izvrsne antologije Ženski strip na Balkanu Irena Jukić Pranjić te mlada nada hrvatskog stripa koja stoji iza biografije u formi stripa o životu i radu Marije Jurić ZagorkeLea Kralj Jager. Dotaknut ćemo se pitanja i problematike poput reprezentacije žena i queer likova u stripovima – podliježu li još uvijek stereotipima, jesu li rađeni unutar heteropatrijarhalnih okvira, služe li samo kao pozadinski likovi ili već uživaju autonomiju? Osim likova, porazgovarat ćemo i o poziciji autorica stripa te slobodnih umjetnica u Hrvatskoj i šire. Nakon tribine, slijedi nam i crtalački jam-session zajedno sa autoricama i gostima iznenađenja!

Helena Janečić rođena je 1979. u Osijeku. 2003. diplomirala je na Sveučilištu Furman u SAD-u, a 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U radu se kroz strip i slikarstvo bavi prikazivanjem neistražene ili zanemarene queer povijesti (pastoralne slike slavonskih snaša). Izlagala je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, u različitim medijima od slikarstva, stripa do glazbenog performansa. Neki od stripova uvršteni su u antologiju Ženski strip na Balkanu (Fibra, 2010.). Dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. i 23. slavonskog biennala, a 2009. rad joj je uvršten u likovnu zbirku Erste banke. Od 2010. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Irena Jukić Pranjić (Bjelovar, 1973) dipomirala na Akademiji likovnih umjetnosti i Odsjeku Povijesti umjetnosti u Zagrebu. Stripom se aktivno bavi od 1997. Objavljivala stripove u nizu tiskovina i web-stranica u Hrvatskoj i inozemstvu. Za rad na stripu dva puta nagrađena na festivalima. Objavila četiri zbirke kratkih stripova Protuotrov (samoizdati, 1997. - 2003.), te strip-album Emisija emocija (2x2, 2015). Autorica antologije Ženski strip na Balkanu (Fibra, 2010.). Uredila i režirala dokumentarni serijal od 30 nastavaka Strip u Hrvatskoj (Produkcija Anima za HRT3, 2014/15). Bavi se animacijom i ilustracijom.

Lea Kralj Jager filmska je animatorica i strip crtačica iz Zagreba, Hrvatska. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na odsjeku za animirani film i nove medije. Godine 2013. završava svoj prvi animirani film Na Prvi Pogled. Autorica je biografije u formi stripa o životu i radu Marije Jurić Zagorke. Jager je objavljivana i izlagana lokalno i vani. Trenutno radi na par projekata među kojima je i jedan zombi strip. Životna ambicija joj je baviti se svime ikada i ne izgubiti pritom fokus (A Jack of all trades and a master of One), nada se do 70te godine uspjeti u tome. Dok ne freelanca aktivno se bavi spavanjem i udomljavanjem knjiga.

Tribinu vode i moderiraju članice AUTa.

prikvačni se na facebook eventu

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.